среда, 31. јул 2024.

DOS JE CITAVU DECENIJU VRACAO DUGOVE BIVSE VLASTI!

 Ovih dana se u Skupstini Srbije ponovo cuo "refren" poznat kao nabrajanje uspeha vlasti Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke, istovremeno i pljuvanje po opoziciji. Nabrajaju "uspehe" i istovremeno, radi poredjenja, promasaje i gubitke prethodne, demokratske vlasti od 5.oktobra 2000. do 2012. kada je ustolicena "nacionalna" koalicija.

Narod je kratkog pamćenja. Za sada, izgleda, uspevaju da ga prevare lažima. 

Zato je dobro podsetiti na neke istine iz mračnog doba crveno-crne koalicije, koja se povampirila i ponovo zavladala Srbijom. 

Zaboravljeno da je iz sedišta EU, na dan glasanja 2012. već u 17 časova, Tomislavu Nikoliću stigla pobednička čestitka, iako je glasanje trajalo do 20 h.
A znamo da svaka podrška ima cenu. Što bi se reklo: nema besplatnog ručka. Licemerno je zato političke protivnike nazivati stranim plaćenicima.

Demokratska vlast je nasledila RAZORENU SRBIJU, sa ogromnim unutrašnjim i spoljnim dugovima, koju su napravili barjaktari rata predvojeni Slobodanom Miloševićem, uz koalicionu saradnju radikala. Ti poraženi kadrovi sada su ponovo u koaliciji i na vlasti više od 12 godina. 

Odmah po preuzimanju iz kandži ratnih profitera, ratom ranjena, izopštena iz mejunarodne zajednice, Srbija je počela vraćanje dugova i otete imovine.

-Medijima, koji su po zloglasnom Vučićevom Zakonu o informisanju (Aleksandar Vučić bio je u to vreme ministar informisanja i ratni cenzor medija), drakonski kažnjavani - plenidbom imovine u roku od 24 sata od izricanja presude - vraćeno je sve što su im Vučić i Šešelj nezakonito oteli.

-Gradjanima je počelo vraćanje dinarske i devizne štednje, koja je oduzeta a bi se finansirao rat "u kome Srbija "nije učestvovala"!

-U vreme vladavine koalicije SPS-SRS (čiji izdanci su se povampirili i uzurpirali Srbiju), penzioneri su  za godinu dana primali sedam umesto 12 penzija. I taj dug je godinama vraćan u ratama.

-Narasli strani dugovi i visoke kamate, takodje su vraćani kreditorima....

Ovo je samo deo dugog spiska obaveza koje je demokratska vlast  preuzela i vraćala tokom 12 godina vlasti u Srbiji.

-Zaboravljena je, takodje, svetska ekonomska kriza 2008. godine, koja je, sasvim prirodno, najteže pogodila siromašne, baš u poslednjim godinama demokratske vlasti.

Razulareni čopor Vučićevih jurišnika horski napada u Skupštini opozicione poslanike, koji su u najvećem broju u strašnim devedesetim godinama bili deca i nisu učestvovali u političkom životu Srbije. Mnogi, verovatno, i ne pamte sve što nam se tada dogadjalo, zbunjeni napadima za ono u čemu nisu učestvovali, teško se snalaze pred kriminalcima i profitetima rata, koji su ponovo zauzeli državne funkcije i nastavili da pljačkaju i otimaju. 

Najgore od svega je što su mnogi koji su u to vreme bili deo demokratske vlasti, preleteli  u obnovljenu crveno-crnu koaliciju, poput Vesića, Dinkića, Siniše Malog...i sada žestoko napadaju one sa kojima su proveli prvu deceniju 21. veka i, po staroj praksi, koristili pozicije u vlasti da nastave pljačku, koja je, privremeno, prekinuta 5. oktobra.

Sada, zajedno sa vampirima iz Miloševićevog i Šešeljevog vakta, optužuju  one sa kojima su saradjivali. "Zaboravili" su da su bili učesnici raznih afera, kojih je i u to vreme bilo, kao naprimer "Kofer" vezane za lik i delo Ivice Dačića. I Vučićevu pretnju "sto Muslimana za jednog Srbina"... Zaboravili su sve što su radili i govorili u to vreme, a gradjanima sve vreme ispiraju mozak i varaju lažnim patriotizmom, kojim prekrivaju zlu prošlost.

Pamte samo greške "bivših", iako se za 12 godina promenilo nekoliko vlada, pa su sve one sada bivše, mada uvek iste...

Valjalo bi da gradjani malo uključe mozak i prisete se svega šta su preživeli. Da uporede ono i sadašnje vreme. Da oslobodjeni straha, ucena i pretnji, svakoga i svačija (ne)dela stave na mesto koje im pripada. Bilo da se radi o članovima vlasti ili opozicije. 

Da vidimo ko je kako radio. I ko nam sada radi o glavi!


петак, 5. јул 2024.

TAKO RADE ENGLEZI!

Četvrtog jula u Ujedinjenom Kraljevstvu održani su vanredni parlamentarni izbori, na kojima je konzervativna vlada poražena, posle 14 godina vladavine, potučena do nogu!

Već sledećeg dana, 5. jula, obavljena je smena vlasti. Dauning strit broj 10 dobio je nove stanare.

Odlazeći premijer, Riši Sunak, poreklom Indus, što Britancima nije smetalo, odmah po zatvaranju biračkih mesta, priznao je poraz, pozvao svog naslednika, liberala Kira Starmera, čestitao pobedu i poželeo srećan rad. Narednog dana, civilizovano se oprostio od podanika i završio mandat.

Pobednika izbora primio je i NJKV Carls III.

Vrlo složena procedura promene vlasti završena je za samo jedno prepodne.

Poslednji izbori u Srbiji održani su u drugoj polovini decembra prošle godine. Zatim je počelo uobičajeno natezanje, nagadjanje i oklevanje, da bi se sklepala tužna vlada, sa 31 ministrom. Pošto nisu mogli da se nagode, da se namire svi učesnici, dobili smo pet ministara bez portfelja, od kojih je jedan - Aleksandar Vulin, potpredsednik vlade - ZA NIŠTA!

Nije prvi put da se ovde vlada sastavlja u poslednjem trenutku. A u Srbiji nije moguće izbeći ni optužbe, uvede, ružne reči, prebrojavanje krvnih zrna. Jedan od takvih, Aleksanar Šapić, naglašeno je insistirao da se za javne funkcije obavezno biraju isključivo Srbi...

Mogli bismo da naučimo nešto od Engleza!

Pre oko tri decenije, koleginica, nažalost pokojna, Alma Midžić Šoštarić, koja je zbog slične "selekcije" u toku poslednjih balkanskih ratova, morala da se privremeno iseli iz Beeograda u London, u toku boravka tamo napisala je knjigu "UČITI DEMOKRATIJU U ENGLESKOJ". Možda bi pomoglo da je ponovo čitamo. Ima šta da se nauči.

 Kod Engleza i u haosu država funkcioniše!