субота, 28. март 2015.

VREME LECI SVE





Zapažanja gnevnog gradjanina - TREĆI PUT!


VREME LEČI SVE

Vreme leči rane, kaže stara latinska izreka. Da je tačna, potvrdjuje i naša stvarnost. Bolni, restriktivni rezovi koji su, nesumnjivo, najviše zaboleli penzionere, polako zarastaju.
I pored ne manje bolnih naknadnih korekcija, sve se redje čuju reči protesta. A ako se i čuju, vlast na njih ne reaguje.
Sindikati penzionera, koji su na početku reformi bili gromoglasni, više se ne oglašavaju. Šta se dogadja na relaciji penzioneri – Ustavni sud nepoznato je javnosti. Ustavnom sudu se ne žuri. Na raspolaganju ima četiri – pet godina. Dotle će se valjda oglasiti.
Dok smo lupili dlanom o dlan proleteše  šest meseci od početka reformi. Penzioneri su  počeli u kalendaru da precrtavaju dane, nedelje, mesece koji su prošli. Još samo 42 meseca ili  1.267 dana, deli ih od trenutka kada će, puni životne radosti, istrčati iz mračnog tunela na svetlost dana. A dotle?!  Valjda će i država stati na čvršće noge. I, onima koji prežive,  pomoći da dočekaju bolje dane.
Premijer je već dao svoj doprinos. Posetio je jedan dom starih i razbio monotoniju jednoličnih dana. Od srca im je zahvalio na razumevanju za teškoće u kojima se nalazi  Srbija. Od penzionera je dobio pogaču, a oni su zauzvrat dobili video zapis njegove posete. Tako će moći da bezbroj puta evociraju uspomene na istorijski dan proveden sa premijerom.
Do svetle budućnosti ima mnogo prepreka. Beskorisno je osvrtati se na predizborna obećanja i prekorevati vlast zbog toga. Nije nimalo lepo, jer vlastodršci mogu da se postide.
Ostalo nam je jedino da ćuteći  plaćamo skuplje grejanje, skuplju struju i sve drugo što iz toga proizilazi.  Jedino je sigurno, ako se ovako nastavi, nezaštićeni će  preći u zaštićene.
Tragikomična je izjava ministra Vujovića da će struja poskupeti samo za pola dinara po kilovatu. I to, da se utešimo, ne odmah, nego čak tamo u maju – ove godine!
Kada se sve dobro sagleda, možemo zaključiti: ko od penzionera preživi, svaka mu čast! 

PS: Izgleda da se boljitak već nazire. Siniša Mali počeo je rasprodaju magle, pardon stanova,  u kuli  Beograda na vodi. A i premijer je najavio da će MOLITI MMF u naše ime!

                                                                                  Dr Miroslav Todorović
                                                                                              Beograd

Нема коментара:

Постави коментар