четвртак, 23. јул 2015.

ŠTEDNJA VODE PO IDEJI GORANA VESIĆA

Godinama se u Beogradu, čim krenu vrućine, ponavlja ista priča o štednji vode. I uvek, kao glavni problem označe se seljaci - poljoprivrednici iz prigradskih naselja, jer, zaboga, oni troše vodu za zalivanje bašti.

Ove godine, Goran Vesić je prevazišao i samog sebe. Najavio je da će ograničiti potrošnju do 25 m3 po domaćinstvu. Sve preko toga plaćaće se po višoj ceni. A narod je tek naučio da se kupa.

Teško Srbiji, posebno Beogradu, ako se ovakvi mudraaci namnože!

Gradonačelnik Mali i njegov prvi saradnik Vesić očigledno nemaju ni pojma, ni interesovanja za problem o kome odlučuju. Kad bi samo za trenutk stavili prst na čelo i malo razmislili, možda bi im bilo neprijatno da pričaju ovakve gluposti.

A kojom bi to vodom, po Malom i Vesiću, trebalo da se zalivaju poljoprivredna dobra, koja Beograd snabdevaju hranom?

Šta su to oni ponudili poljoprivrednicima kao zamenu za trošenje skupe pijaće vode?  Ili ih je baš briga da li će se HRANA proizvoditi kod nas ili uvoziti? Da li će gradjani kojima je bašta radno mesto i jedini izvor zarade, imati prihode?

Njih jedino interesuje Beograd na vodi, skupi i nerentabilni projekat Vučićevih arapskih prijatelja!

Naravno, da je svakom Beogradjaninu milo da se obale urede, ali nikako da se podižu stospratnice i kafančine na obalama i da se potpuno zatvore pristupi rekama.

Umesto ogromnih ulaganja u pripreme terena za dolazak šeika sa koferima para, bilo bi svrsishodnije, pametnije, humanije, ljudskije, a iznad svega HITNIJE da se taj novac uloži u sisteme za navodnjavanje širom Srbije i time unapredi poljoprivreda,  koja je uvek isticana kao NAŠA RAZVOJNA ŠANSA!

Ćuti o tome i Privredna komora, i Vlada Srbije. Njima  nije palo na pamet da svojim "investitorima" to predlože kao prioritet. Jer, ako su istinski, a ne nazovi prijatelji, ako žele da pomognu prijatelju u nevolji, a Srbija jeste u nevolji, onda će pitati domaćine šta im je najpotrebnije i šta će nam najbrže pomoći da izadjemo iz krize.

A za lepe, uredjene obale, kao odraz blagostanja, kad smo već ovoliko čekali, sačekaćemo neka bolja vremena. Posebno, ako se ima u vidu da projekat Beograda na vodi, ne obezbedjuje stvarno generalno sredjivanje, nego samo izgradnju objekata koji će, kako su vlasnici novca izračunali, najbrže doneti profit. NJIMA, naravno!

NAMA SAMO NOVE DUGOVE!



Нема коментара:

Постави коментар