недеља, 20. јануар 2019.

OBRAZ I MERA UVREDA U SRBIJI

Nedavno je jedan od, sad vec bivsih, lidera Saveza za Srbiju, Željko Veselinovic, oštrim tvitovima uvredio neke žene, a premijerki Ani Brnabic "pripretio" "obdarenim  afroamerikancem...! Vlast se odmah podigla u zaštitu svoje stranacke drugarice. U ponovljenom gafu, Veselinovic je zaslužio osudu funkcionera Saveza za Srbiju i sam se povukao.

Danima su u svim (pro)državnim medijima ponavljane osude njegovog postupka.

Tokom predizborne kampanje za predsednika Srbije, koju su svi vec zaboravili, član tima jednog od kandidata za predsednika Aleksandra Vučića Milenko Jovanov, izgovorio je do sada nečuvenu i nezapamćenu optužbu na račun Nataše Jeremić, supruge Vuka Jeremića, jednog od protivkandidata lidera SNS u trci za šefa Srbije. Jeremićevu je proglasio šefom narko mafije za Balkan.

Poslanica Marinika Tepić je od početka mandata na meti Vučićevih političkih huligana. Ne mogu se ni nabrojati sve ružne reči i kvalifikacije upućene na njen račun.Ta ofanziva na Mariniku još traje.

Sad već pripada istoriji uvreda Bratislava Gašića, tadašnjeg ministra vojske:"volim novinarke koje brzo(lako) kleknu", upućena novinarki Zlatiji Labović. Žilava odbrana ministra vojske, od strane partije i lidera SNS, do abdikacije pod pritiskom javnosti, trajala je mesecima. A i posle smene Vučić je sa žaljenjem izjavljivao da je Gašić platio visoku cenu za"male" uvrede, jer je godinu i po dana bio bez funkcije. Da bi, u novoj raspodeli fotelja bio nagradjen jednim od najdelikatnijih državnih resora - šefa BIA!

Dragana Rakić iz Vršca dugo je meta svojih političkih protivnika u Južnom Banatu, a i šire. Njoj je čak zaprećeno gubitkom radnog mesta!
U spisku poglavlja koja su uslov za ulazak Srbije u EU, ne postoje eksplicitno ženska prava. Ona su sadržana u ljudskim pravima i pravnom sistemu. Ironija je što resor evropskih integracija vodi takodje žena, Jadranka Joksimović, koja je, sa pozicija sile, uzela sebi pravo da, na pitanje koje nije postavljeno njoj, održi "lekciju" novinarki N1 Žaklini Tatalović.

Mnogo je sličnih primera.

Pre nekoliko dana ja sam, od visokog funkcionera SNS, zamenika gradonacelnika Niša izvesnog profesora univerziteta Miloša Bandjura, doseljenog sa Kosova, etiketirana kao "MATORA ŽUTA KUČKA", "ĆURKA".... jer sam, reagujući na njegovu poruku da "cela Srbija, ne samo da voli, nego i OBOŽAVA ruskog predsednika..." napisala da NE obožavam Putina, jer nije moj tip - ni kao muškarac, ni kao političar.

U danu kada je Beograd bio okupiran prisilno dovedenim gradjanima, da bi pred visokim gostom iz Rusje iskazali podrsku Aleksandru Vučiću, na moje kritičke tvitove zbog haosa koji smo čitav dan trpeli, jedna ŽENA, verovatno pripadnica armije SNS botova, napisala mi je na tviteru: "vi baš mrzite NAS Srbe... baš, baš...". To je za taj dan bilo previše, pa sam, posle odgovora da sam i ja srpkinja i da u sebi ne nosim mržnju ni prema kome, morala da je blokiram.

U državi gde je premijer žena, ministarka koordinator za prava žena, gde postoji ženska politička mreža, predsednica parlamenta, guvernerka, državna tužilja, rektorka... gde je zaštitnik ravnopravnosti takodje žena...nijedna ŽENA PRIPADNICA VLASTI, nije se oglasila dok se vredjaju  neistomišljenice, nepripadnice njihove političke orijentacije.

Muškarci su odavno prestali da budu džentlmeni!

Na sve pobrojane i brojne nepomenute napade, vlast je, uglavnom, branila svoje nevaspitane, nekulturne i nepristojne pripadnike. A tamo gde je baš morala, oglašavala se pravdanjem da su prethodno nečim izazvani, da bi tako ublažila njihov ispad.

Nisam čula, ni pročitala da je bilo koji incident koji su proizveli članovi i funkcioneri SNS, vlast Aaleksandra Vučića eksplicitno osudila ili da je izgrednik snosio ozbiljne posledice.

Da li u DEMOKRATSKOJ SRBIJI mi - žene koje nismo pripadnice Srpske napredne stranke - moramo da svakodnevno trpimo uvrede i pretnje?

Da li smo mi, koje ne OBOŽAVAMO SNS, gradjanke drugog reda?

Srbija u Evropi? NE MOGU DA ZAMISLIM!!!


P.S. danas,22.januara, ŽENE SNS protestovale zbog uvreda upućenih jednoj od njihovih novinarki od Sergeja Trifunovića. Pridružila im se i zaštitnica Brankica Janković. 


Нема коментара:

Постави коментар