петак, 18. септембар 2020.

KLAVIRISTA NA SUDU!!!

Ovih dana su mediji uznemirili javnost vešću da mladi talentovani Vladimir Aćimović iz Niša mora na sud, jer ga je tužio komšija, koji, kako se masovno komentariše, ne voli muziku. 

Uvek sam na strani mladih, vrednih, talentovanih... Podržavam njihovu želju, dar i trud da uspeju. Mladi pijanista sigurno ima šanse da napravi sjajnu karijeru. Studira paralelno na dva univerziteta, u Beogradu i u Gracu, što je svakako za poštovanje, divljenje. Malo kome se, cak i sa velikim talentom, posrećilo da ima takve mogućnosti.

Razumem i njegovu želju da, u toku privremenog boravka u Nišu ne pravi pauze u vežbanju. Tako se jedino i može uspeti - samo ogromnim radom.

Nešto drugo u svim ovim informacijama nedostaje. Nisam nigde procitala da je pokusao da se sporazume sa komsijom kome smeta muzika. Da li ga je, pre prijave policiji, sused upozoravao. 

Lavina se sručila na komšiju kome, očigledno, nije do muzike. Ne voli, ne razume... Možda je bolestan, umoran, nije ni njemu bilo lako ovo korona zatočeništvo, pa je pogubio živce.... A i zakon štiti njegovo pravo izbora da ne sluša muziku koju nije naručio.

Da li nemuzikalni komšija možda radi u noćnoj smeni? Možda ima nesanice... Ili, jednostavno, ne podnosi klavir?

Kako god nam to zvučalo, njegovo je pravo na mir, jer, propisi striktno predvidjaju da "muzika ne sme prelaziti glasnost sobe", čak ni kad nije vreme odmora.

Teška su vremena. Bilo bi lepo da se svi medjusobno razumemo i tolerišemo. To važi i za onoga ko traži tišinu u svojoj kući. 

To važi i za agresivne ljubitelje turbo folka. I sve one koji sebi daju na volju,ne razmišljajući kako se osećaju ostali iz bližeg i daljeg okruženja. 

Ali, ne razumem zašto se mladi pijanista obraća predsedniku Srbije! Da li možda očekuje da mu obezbedi privilegovani status, mimo propisa? Neki lex specialis?

Umesto Vučiću, mislim da bi bilo bolje da je zazvonio na vrata nezadovoljnog komšije i pokušao da se s njim sporazume. Možda bi mu pomogao da razume, pa i zavoli muzičku umetnost? Ili da se dogovore da svira kada komšija nije u stanu.

Konačno, ako ništa od toga ne uspe, mogao bi da, za te povremene potrebe, iznajmi prostor gde ce i sebi i susedima obezbediti mir. To je mali trošak u odnosu na skupo studiranje u inostranstvu.



2 коментара:

  1. Bilo bi lepo da se vest isprati do kraja.
    Ofavno je ovde kultura poslednja rupa na svirali, u koju ne sme da se duva da se ne bi uznemirili raznorazni duhovi.

    ОдговориИзбриши