четвртак, 17. јун 2021.

BRUKA U PROHORU PČINJSKOM

   Na obeležavanju 950. godišnjice postojanja jedne od najstarijih pravoslavnih svetinja, umesto svečanosti i dostojanstvenog podsećanja na značaj Prohora Pčinjskog, dogodila se nevidjena bruka.

Dva poglavara – jedan crkveni, patrijarh Porfirije, drugi – državni, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, bili su gosti sveštenog lica Pahomija, zvanično optuženog za pedofiliju, koji je presudu izbegao veštim odugovlačenjem postupka, dok nije nastupila zastarelost.

Vučiću je tom prilkom vladika Pahomije, optuženi za pedofiliju, kao domaćin, u ime Srpske pravoslavne crkve, uručio visoki  crkveni orden. Patrijarh je prisustvovao tom činu.

I niko od prisutnih nije pocrveneo od stida!

Predsednik Srbije je tom prigodom održao i politički govor.

Iako nisam vernik, kao gradjanin/gradjanka, osećam se uvredjeno i poniženo. Izbor patrijarha oduševio je i ohrabrio ne samo vernike, već veliki broj gradjana. Sada je njegova svetost, svojim prisustvom, amnestirao optuženog crkvenog pedofila, kao da se zločin prema dečacima koji nose traume celog života, nije ni dogodio.

Da li bi predsednik Srbije isto tako postupio da se nekom nesrećom, medju silovanim dečacima, našlo i neko od njegove dece.

Još nešto je uvaženi patrijarh legalizovao: stranački politički govor u crkvi, koji je u njegovom prisustvu održao Aleksandar Vučić, predsednik Srpske napredne stranke, na privremenom radu na Andrićevom vencu.

Nijedan od visokih gostiju nije imao na umu da se medju prisutnim vernicima nalaze i neki ljudi koji nisu članovi SNS.

Ne znam kako se osećaju vernici, ni da li su svesni šta se stvarno tog dana dogodilo. Ali, posledice tog zajedničkog poduhvata ne služe na čast nikome, posebno onima kojima je religija u srcu.

 „Najbolji student Pravnog fakulteta“ je zaboravio, da je po Ustavu Srbije crkva odvojena od države. Znači, pravno je odgovoran za nepoštovanje najvišeg državnog pravnog akta.

Ima još istorijskih priloga za ovu državno-crkvenu bruku, ali o tome nekom drugom prilikom.

2 коментара:

  1. Nažalost, sve je tako kako si napisala. Bruka i sramota. Onda me neko pita zašto se ne izjašnjavam kao pravoslavka? Ili zar me nije sramota što nisam krštena?
    Isti oni koji su pravoslavci i veruju jer tako treba ako si srpskog roda? Jesam srpskog roda ali volim što nisam licemerna. Rekla bih da se ponosim time ali su mi tu reč ogadili Vučić, Brnabić i njihovi poltroni pa je više ne koristim. Puno pozdrava!

    ОдговориИзбриши
  2. A za šta je to on odgovoran?Radi šta hoće."Pa šta..."sve govori o svemu što nam se s njim događa.

    ОдговориИзбриши