четвртак, 6. јун 2024.

ZAŠTO JE DRUŠTVO ZA ULEPŠAVANJE VAČARA PODRŽALO SNS?

      PLJUVANJE U SVOJ OBRAZ!

Kada neko u imenu ima reč "ulepšavanje", kao što je slučaj sa Društvom za ulepšavanje Vračara, onda se od njih očekuje da rade na poboljšanju opšte slike onoga što im je u osnovi postojanja glavni zadatak! To bi, u zdravom društvu trebalo da bude obaveza, pre svega, jedan moralni stav, od koga se ne sme odstupiti ni u kom slučaju, a pogotovo ne da se zloupotrebi u cilju dobijanja manjeg ili veceg profita! Ta organizacija, zarad dobijanja jednog(?) mandata u opštinskoj skupštini, "prodala" je ugled, poverenje, pa i sam cilj svog postojanja!

Šta znači "ulepšavanje" Vračara? Moje shavatanje očekuje da se ova beogradska opština štiti od gradjevinskog vandalizma, pre svega! Da se štiti ugled, civilizacijski nivo, pa i sam opstanak gradjana koji žive na toj teritoriji. Da se, ni po koju cenu, ne legalizuje haos koji je na ovoj opštini napravila Srpska napredna stranka,.! Da se čuva higijena grada...

 Umesto svega toga, na Vračaru smo prinudjeni da gazimo po komunalnom, gradjevinskom otpadu, po psećem izmetu, da nam privilegovane kafane sa dozvolom(!) zadimljuju stanove ...

Ulice Vračara, koje su nekada u ovo doba godine mirisale na lipe, sada su postale tuneli sa najčešće nelegalnim zgradurinama gde ni zraci sunca ne mogu da probiju...

Na minulim izborima ovo društvo je uučestvovalo u političkoj utakmici za opštinske mandate. 

Pre izbora Društvo se redovno oglašavalo apelima i zahtevima, prikupljalo potpise i predavalo razne peticije za zaštitu kulturne zaostavštine, koju su aktuelne vlasti nemilice uništavale. Najviše štete izgledu Beograda i očuvanju kulturnih dobara napravljeno je na ovoj, inače najmanjoj beogradskoj opštini.

Kada se ima u vidu da na opštini postoji Društvo za ulepšavanje, onda to zvuči kao ironija, podsmevanje, ruganje civilizaciji.... Šta su do sada ulepšali na Vračaru? 

Još veću sramotu ovom društvu su priredili njegovi lideri, kada su, posle izbora na kojima je aktuelna vlast izgubila, a opozicija dobila podršku gradjana, podržali ostanak Srpske napredne stranke na vlasti, sa obrazloženjem da su DO SADA SA NJIMA DOBRO SARADJIVALI!

Kakva sramota! Ako su morali da pišu peticije i organizuju proteste protiv rušenja zaštićenih istorijskih kulturnih dobara, kakvom saradnjom su zadovoljni?

Ili je neko od njih zadovoljan nagodbom sa vlascu i "nagradom"?

Osim što se nisu izborili za opstanak dobara koja su im ostavljena u nasledje od nekadašnjeg Društva, i sami su ovim poslednjim činom doprineli da se bruka i totalno moralno srozavanje uveća.

Odluka o podršci SNS-u, posle svega, zvuči kao  nekrolog i Društvu i opštini Vračar, koja je naletom vandala za 12 godina potpuno urušena. Opština Vračar je najveći stradalnik. 

Nekadašnji Vračar više ne liči na sebe.

 Čime ste zaovoljni, gospodo?

 

Нема коментара:

Постави коментар