среда, 17. децембар 2014.

BEZ DIJALOGA

Možete li da se setite kada je Aleksandar Vučić imao dijalog sa nekim opozicionim političarom? Ili sa bilo kojim neistomišljenikom, uključujući i novinare, gradjane.... Meni je ostao upamćen njegov dijalog sa koleginicom Tamarom Spaić, urednicom u "Blicu", kada mu je na konferencji za novinare postavila neka, ne baš zgodna pitanja, a on joj uzvratio uvredama i ponižavanjem.

Premijer Srbije uglavnom vodi monologe. Ako se pak desi da do njegovih nedodirljivih ušiju ipak dodje neko nezgodno pitanje, prodje kao Tamara. Ili, u boljem slučaju ide pitanjem na pitanje, a nikako odgovorom. Od Utiska nedelje Olje Bećković, koju je, baš zbog toga što mu se nisu svidjala njena pitanja, UKINUO, nijedna TV više ne dovodi u program nezgodne sagovornike i neistomišljenike AV.

Vučić sam o sebi govori da je najbolji. Narodu se obraća tako što ističe kako su maltene i živi samo zato sto im je on to dozvolio. A oni su zbog toga srećni.

U Obrenovcu je uručivao ključeve novih  i obnovljenih kuća, za koje je on najmanje zaslužan. (Dva dana kasnije na tviteru objavljeno da te kuće, koje su navodno finansirali Emirati, nisu još dovršene). To što je Delta Miroslava Miškovića sama obnovila isto onoliko koliko svi drugi - država, Vučićevi prijatelji Arapi i drugi donatori, za medije je ostalo nevidljivo.

Vučić na traženje konkretnih podataka o stanju države, finansija, korupcije i svega drugog, jednostavno ne odgovara. A imalo bi šta da se čuje na te teme. Očigledno,na tom polju nema čime da se pohvali jer ništa od obećanog nije ispunio. Sve se do sada svelo na priču i lažna obećanja.
Njegovi mediji (izuzimam ovde s razlogom Politiku, koja daje prostor i njemu,ali i Jovi Bakiću i Dani Popović, Danas,NIN i Vreme), uglavnom prenose "uspehe", samo premijera, čak ni svih njegovih ssaradnika. Jer, oni su tu, očigledno, samo kao "demokratski" dekor. Kada ga pak neko uhvati u "paukovu mrežu" laži, onda odgovara da je iznenadjen (jos malo pa, kao Šojić, uvredjen).

Jutarnji  programi na televizijama počinju redovno crnom hronikom - ubistvima, pljačkama, nesrećama, a njegovi ministri se hvale uspesima i visokim nivoom bezbednosti.
Dinar sve slabiji, a guvernerka se hvali stabilnošću valute. U skupštini samo što ne linčuju opozicione poslanike koji pokušavaju da sučele istinu sa naprednjačkim lažima....

Premijer se hvali svojim ugledom u svetu, a za uzvrat nam njegov prijatelj Putin, kada nam je vlada potrošila pola penzijskog budžeta za paradu u njegovu čast, ruski lider saopšti da od Južnog toka nema ništa. Ništa ni od vraćanja poklonjene naftne industrije, koju su njegovi, takodje loši, prethodnici, poklonili zarad Južnog toka...Ni od izvoza kragujevačkog fiće... Istina,to smo u direktnom prenosu videli, da ruski lider nije ništa ni obećao, ali Vučićevi mediji su ipak naširoko obaveštavali da je izvoz već ugovoren. I Angela Merkel, i pored navodnih pohvala premijerovoj politici, ipak je usporila evropski put Srbije do priznavanja Kosova.

Od vlade se ne može dobiti nijedan podatak o trošenju narodnog novca. Sve se proglašava državnom tajnom, a kada podaci ipak procure pokreće se istraga zbog odavanja tajne. Ali ne i odgovornost za loš rad i greške. Ministre i ministarstva je više puta poverenik za informacije Rodoljub Šabić kažnjavao zbog uskraćivanja informacija, ali podataka i dalje nema. Ne zna se ni da li su te kazne plaćene i čijim novcem.

 Narod ćuti, opijen, fasciniran pojavom novog Mesije. Gladan, ali srećan što ima takvog vodju! Oduševljen, šalje telefonske podrške naprednjacima i vodji. Još bi izgleda bio spreman i da pase travu, mada je u decembru nema mnogo. Ali, svakako da trpi! Nema  veze što su plate i penzije, i onako bezvredne i skromne, sve niže. A cene sve više!

Tako će biti sve dok vodja bude vodio dijalog sam sa sobom. Jer nema ko da mu kaže: DOSTA,BRE!

Нема коментара:

Постави коментар