субота, 29. новембар 2014.

VLAST I ZASTICENI GRADJANI


Evo kako razmislja jedan beogadski intelektualac - penzioner:

                          


            Izraz “čekaju nas bolni rezovi”koji je jednom prilikom upotrebio premijer, postao je omiljena fraza političara. Uz “buduće rezove” išla je i puna hvalospeva priča o zaštićenosti 61% penzionera čiji prihodi su do 25.000 dinara.
            Te zaštićene i povlašćene vise od najbolnijih rezova pogodilo je saznanje da su za preživljavanje i održavanje golog života, vlasti, sa puno ponosa, procenile  da je ta suma maltene puna kapa.
Kada bi bez poveza na očima sagledali istinu, ne bi se na sva usta hvalili kako su gro penzionera zaštićeni. Ako zaštićeni živi u minimumu stambenog prostora, jede – ako ima-bar jednom dnevno, redovno plaća komunalije i struju, pa još, ne daj bože, izdržava ženu još po nekog nezaposlenog člana porodice, nema nikakve šanse da preživi.
U Srbiji su zakonom zaštićene ugrožene  vrste faune. Na mnoga mesta u prirodi ostavlja se hrana da bi jedinke preživele zimu.
Što se tiče hrane za zaštićene i siromašne, ne mogu mnogo da očekuju od države. I ono malo narodnih kuhinja biće do proleća ugašeno. Ni od kontejnera vise nema vajde  – ukopani su u zemlju.
A za grejanje neka se svako snadje kako zna i ume.
Možda će tu pomoći i konstruktivna razmišljanja umnog i punog ideja ministra Vulina: kome je hladno neka čisti sneg pa ćee se ugrejati!
U svakom slučaju, do 2016. i još neke, dobar broj zaštićenih biće skinut sa eviddencije PIO.
Vlast mnogo ne dotiče ni pitanje gradjana da li je moguće da ministri i guvernerka Narodne banke Srbije primaju plate od  kojih se zaštićenima zavrti u glavi. Reagovao je lično ministar Vujović, ljutito naglašavajući da u Americi slični funkcioneri  imaju plate mnogo  veće nego kod nas. Nije samo rekao za koliko su plate i penzije u Americi veće. Zato neka se zaštićeni uteše! Jer, moglo je biti i gore. Za sada, plata guvernerke je “samo “ 25 puta veća od zaštićene penzije.
Istina, premijer je u nedavnoj emisiji na RTS-u, na primedbu voditeljke da je plata guvernerke enormno visoka, kratko oodgovorio:”razmišljamo o tome”.
Evo, jos čekamo da razmisle!

                                                                       Dr Miroslav Todorović
                                                                                  Beograd

Нема коментара:

Постави коментар