уторак, 29. март 2016.

O INCIDENTU NA PIJACI DJERAM

Juče i danas sam razgovarala sa očevicima incidenta na pijaci Djeram, gde su u nedelju NAPADNUTI funkcioneri Demokratske stranke koji su tu došli da, u okviru predizborne kampanje, razgovaraju sa gradjanima. Da me je neko od demokrata pre ove posete pitao, savetovala bih im da budu oprezni, jer od prošlih izbora, na ovoj pijaci se vodi intenzivna negativna kampanja protiv njih.

 Neko je uspešno zatrovao mržnjom dobar deo ljudi koji tamo rade. To se, naravno, intenziviralo sa raspisivanjem predstojećih izbora.

Skoro 50 godina kupujem na Djermu. Poznajem seljake, nakupce, proizvodjače.... sve. Od Gojka paprikara iz Žitoradje, do porodice Generalović(njihov sin,pravnik, zakone i propise zamenio je tezgom sa južnim voćem),i  gospodje Bajke koja je nekad prodavala najbolje kore za pitu.  Kod Ljilje su najbolje i najjeftinije breskve u svakoj sezoni. Jedino kod nje su se mogle kupiti za samo 10 dinara. Darko i Mirko iz Kupinova svake jeseni donose najbolje paprike, Duška i Bilja iz Borče najbolju zelen... a Dragana iz Umčara prodaje super rezance za supu.... Moj nekadašnji kolega,koji je od novinarstva digao ruke početkom 90-tih, gaji i prodaje peršun.

Svi oni su čestiti, radni, ukratko DOBRI ljudi. Ali...

Neke mračne sile su u tu pristojnu, skoro porodičnu sredinu unele mnogo nemira i zla.

Poznajem i Igora, vodju navijača, koji je PREDVODIO NAPAD na DS-ovu delegaciju. On je, do skraćivanja pijace radi PROMAŠENE izgradnje Depoa (improvizovanog zatvorenog buvljaka koji sve vreme zvrji prazan) držao tezgu sa kućnom hemijom. Zapazila sam ga po izuzetnom nasilničkom ponašanju. Već sam pisala o incidentu kada je on isprebijao jednog pijačnog pijanca, skitnicu, dok su ostali prodavci nemo gledali, plašeći se da se umešaju. Jedino sam ja digla dreku.

Igor je,kaže moj sagovornik, bio kod radikala,a kada su se podelili, prešao kod napredjaka. Pričalo se da ga je Vučić razočarao, pa se sumnjalo da se ponovo vratio Šešeljevima.

Pošto je prepravkom pijace izgubio svoje mesto (tezgu), pomenuti nasilnik se smestio na vrhu, na samom ulazu u pijacu, gde prodaje razne nepotrebne sitnice. Neki prodavci su mi u poverenju rekli da mu je to pokriće, a da ustvari radi nešto drugo?!

Svima je poznato da je taj agresivni čovek vodja navijača Hajduka sa Liona. I da je sklon bahatom ponašanju.

Čovek čija tezga je u neposrednoj blizini nemilog dogadjaja priča:

U nedelju, pre posete demokrata, okupili su se njegovi navijači, oni što su učestvovli u tuči. Bili su tu oko sat i po. Igor je više puta odlazio do obližnje kafane Mirijevo - navodno zbog fizioloških potreba, jer je pijačni WC daleko, a i plaća se...

Čim su se demokrate pojavile počelo je guranje i vredjanje. "Navijači" su, kaže, okružili Šutanovca. Jedan je odmah polomio flašu i počeo da maše njom. Ostalo ste videli na snimku...
- Ko je prvi počeo?
- Igor i pajtosi. Tu se odmah našla i neka TV ekipa, mislim da je bio Studio B....  Baba koja tu na kartonskoj kutiji prodaje farbe za jaja, stala je ispred napadača-navijača da bi ih zaštitila...
- Jesu li oni znali da će funkcioneri DS doći?
- Mislim da nisu. 
- A da  li ste vi koji ovde radite znali?
- Ne! Nismo.
- Da li ti je to ličilo na pokušaj ubistva?
- Pa, ne znam... mada je jedan od njih držao onu razbijenu flašu kojom se može ubiti. Ne znam da li im je to bila namera, ali svakako je neko mogao da nastrada.

- Zbog čega su "navijači" napali demokrate?
- Mislim da je u pitanju ogromna negativna ostrašćenost protiv njih. Ovde se svašta dogadja. A  i mediji doprinose toj mržnji prema njima. Ja ne mislim da su demokrate jedine krive za sve nevolje koje su snašle ovaj narod, ali je štampa punila glave gradjanima. Eto, vidite, skoro svi ovi što su sad kod Vučića, bili su i kod Tadića - Dačić, Ljajić, Velja,.... Vesić i gradonačelnik Siniša Mali bili su kod Djindjića.... Mihajlovićka je radila za Labusa i Dinkića...

Zanimljivo je - kaže dalje moj sagovornik, koji, iako tvrdi da ne pripada nijednoj partiji, deluje veoma obavešten i sa stavom - da su svi, koji su od demokrata prešli kod Vučića, amnestirani od grešaka koje su nesumnjive. Čak i Tadića manje mrze nego ono što je ostalo od DS.

Večeras čujem da je na istom mestu došlo do novog okršaja.

A Igorova navijčka družina puštena je iz pritvora da se brani sa slobode.

Hej, ljudi, strpite se! Treba nastaviti život i posle 24. aprila. Ko god da pobedi!
Posebno treba da vode računa predstavnici vlasti. Posle višegodišnje kampanje njihov glas je postao okidač, "nalog" za akciju!







Нема коментара:

Постави коментар