среда, 8. јун 2016.

ČIJI JE SKUPŠTINSKI RESTORAN!

Danima nam se, čak i u direktnom TV prenosu skupštinskih sednica, kao tema broj jedan, serviraju cene i usluge u skupštinskom restoranu. Zapanjujuće niske cene hrane i pića bude revolt kod siromašnih i gladnih. Ali i kod onih kojima je Aleksandar Vučić na pleća natovario čitavu ekonomsku krizu Srbije i oporavak državnog budžeta. Naravno, te beneficije, iako nisu male, (poznajem osobu koja je iz skupštinske kuhinje donosila godinama hranu za celu porodicu, i to  odličnu i vrlo bogatu i raznovrsnu), nisu naš jedini problem.

Ali jesu ozbiljan povod da se razmišlja čemu sve skupštinska kafana može da posluži.
 Začudila me koleginica Mirjana Čekerevac,koja u svom UVODNIKU u Politici od 8..juna, kao jedan od argumenata PROTIV lidera pokreta "Dosta je bilo", kritički piše, izmedju ostalog: "... ali, Radulović bi morao da zna da u Skupštini Srbije radi nešto više od 400 ljudi, da dve trećine njih ima platu ispod 30.000 dinara, i da se i oni hrane tu... "

Pokretanje slučaja od strane Saše Radulovića shvatila sam samo kao jedan od argumenata i potvrda bahatosti vlasti. Inače, nije ovo jedini restoran sa ogomnim povlasticama SAMO ZA ODABRANE! U Topčiderskom parku, preko puta Zavoda za izradu novčanica, popularne kovnice novca, postoji takodje veoma dobro uredjen i snabedeven, ekskluzivni restoran NARODNE BANKE SRBIJE. I tu su cene bagatelne, a ponuda, usluga i kvalitet ODLIČNI! Ali samo za odabrane!
DAKLE, ZATVORENOG TIPA. U taj "klub", kako se popularno zove, može svaki "odabrani" da dovede i svoje goste, da ih ugosti pod istim uslovima. A znamo da, od guvernerke sa platom oko 6000 evra,do najnižih službenika, niko u Narodnoj banci nije socijalno ugrožen!!!

Ne mogu da verujem da novinarka Čekerevac ne zna da i radnici FAP-a, RTB Bor, rudnika Resavica... i mnogih drugih propalih, ili na ivici propasti, preduzeća, imaju male, mnogo manje plate, ili ih uopšte nemaju, pa se za njih ne otvaraju, niti "štite" restorani sa beneficiranim cenama.

I nije ovde stvarno reč o skupštinskom restoranu koji je samo prilika da se sa ključnih političkih, ekonomskih, generalno DRŽAVNIH problema skrene pažnja. Da se "pljune" jedan opozicionar, bivši Vučićev saradnik, i to dan posle tzv. konsultacija o vladi, koje smatram veoma LICEMERNIM.

Novinarka se opredelila za odbranu mandatara. To je njeno privatno pravo, koje ne sporim! Ali, kao novinar lista sa najvećom tradicijom, pa i višedecenijskim ugledom, morala bi da razluči bitno od nebitnog. Da ne podržava bacanje prašine u oči narodu koji je opljačkan baš odlukama akuelnog mandatara. I čijim parama se, izmedju ostalog, osim skupo plaćenih i neproduktivnih poslanika i državnika, izdržava i skupštinski restoran!


Нема коментара:

Постави коментар