четвртак, 12. октобар 2017.

IZIS SISTEM MALTRETIRA PACIJENTE
Evo šta se dešava  pacijentima Beograda, posle uvodjenja IZIS sistema:

U pokušaju da zakažem pregled mladeža, na koje uporno upozoravaju medicinski stručnjaci, pozvala sam KBC Bežanijska Kosa - Melanoma centar. Odgovorili su mi da su termine uputili domovima zdravlja i da se javim mom ordinirajuućem lekaru. U Domu zdravlja, moj ordinirajući lekar odsutan, a njegova ljubazna zamena, ni posle dužeg pretraživanja programa, nije uspela da nadje, ne samo slobodan termin, nego bilo kakvo  obaveštenje sa rasporedom termina. Predlaže da probamo negde drugo, na primer, Gradsku bolnicu - KBC Zvezdara. Ima slobodan termin 12.10 u 11,30. Lekar: Dr Predrag Majcan.

-Može,kažem. I dr mi napisa uput.

Danas krenem oko 10,30.Prevoz usporen, ulice raskopane... vidim da cu da zakasnim. Zaustavljam taksi i - ode 350 dinara.

Pet minuta pre zakazanog termina prijavljujem se na šalter dermatologije.  Sestra me ljubazno upućuje ispred ordinacije broj jedan, kaže: doktor će vas prozvati.

A  u čekaonici ispred sobe jedan, 13 gospodja već čeka. Stanem tik ispred vrata, a jedna od sedećih protestuje.
- Ja sam ovde od sedam sati, nećete vi  pre mene!
- Gospodjo, ja imam zakazano za 11,30. nemam nkakve veze sa vašim čekanjem.
- Gospodja podiže ton. kasnije shvatim da je u pravu, ali joj je gnev pogrešno usmeren. Ne čeka mene, niti zbog mene.

I ostale babe gundjaju. Jedna mladja osoba telefonira i žali se da je imala termin u 11, ali da još čeka. U tom trenutku, oko 15 do 12, ulazi mladi par sa bebom. Naravno, bebe imaju prednost, ali i oni sačekaše desetak minuta. Iznutra čujemo zaključavanje ordinacije. Desetak minuta kasnije otključavanje, izlazi pacijentkinja i ulaze roditelji s bebom.

Babe u čekaonici gundjaju, čujem njihovo vreme dolaska: 7, 8, 9, 10.... ali su strpljivije od mene. Jedna kaže: mora se...

I bebin pregled prodje, već je 12 h, izlaze.  Dr Majcan proziva. Ali, iako je moj termin probijen već pola sata, ne čujem moje ime. Ulazim sa prozvanom gospodjom, podsećam ga da je moj termin 11,30. Doktor mi pokazuje brojeve pre mene.

- Ali, ja imam zakazan termin za 11,30,- ponovo čitam sa lekarskog uputa.
- Pa, evo vidite, i ovi pre vas....
- Doktore, da li cu ja, i kada, doci na red? Da li cete me primiti?
- Vidim da je čovek u frci, ali i ja sam. Odgovara: evo, posle ove dve (tri?) ispred vas...
- Ponavljam pitanje: za koje vreme?
- Pa, za dvadeset i .... minuta.
- Dobro, sačekaću tih 20 minuta!
- E, pa, nemoje me držati za reč. To može da zavisi od slučaja...

Naravno, slučaj može da bude komplikovaniji, da pregled potraje i duže.

Čekam još oko pet minuta i krećem na šalter.
-Molim vas, vratite mi moju zdrvstvenu karticu. Zakazan mi je pregled za 11,30, a ispred mene je puna čekaonica. Ne mogu više da čekam. Ukupno 40 minuta!

Sestra u čudu, kaže: sačekajte još malo, doktor je kasnije došao...

-Ne,molim vas, ne čekam više, dajte mi karticu. Onda se pojavi glavna sestra, uzima moju karticu i odlazi kod doktora. Vraća se, pruža mi dokument i objašnjava....
- Nema potrebe da mi pričate, ne ljutim se ja na vas, ni na doktora, kažem, ali nemam vremena da čekam. Ako je IZIS sistem uveden da poboljša uslove i smanji čekanje, onda to mora da se poštuje.

PACIJENT MORA DA SE POŠTUJE!

Ljuta sam na državu, dodajem. Taj integrisani IZIS sistem je uzalud skupo plaćen.Možda se neko od njega i ovajdio, a mi i dalje čekamo i medjusobno se svadjamo...

Da li je odgovoran moj zakazani doktor? I jeste i nije!

Nije, naravno, odgovoran za haos koji je napravilo Ministarstvo zdravja i RFZO! Lekarima je to nametnuto. Sistem je, kažu, kupljen od Makedonaca, kod kojih dobro funkcioniše... Kod nas ne!

Ali, dr Majcan je načelnik dermatovenerologije, naravno, dosta opterecen, mora da servisira i bolesnike na odeljenju bolnice. Mora da organizuje svoju službu. I još dežura u ambulanti četvrtkom.
Pa, i on mora da proceni koliko obaveza može da prihvati! Da kaže sta može a šta ne!

A ne da se kola slome na pacijentima. A više od pola njih iz čekaonice su stariji i nemoćniji od mene.

U Srbiji ima preko 2000 nezapolenih lekara. Preko hiljadu onih koji u ovde završili specijalizaciju zbrisalo je u Evropu, najviše u Nemačku. Više, kažu, nema ko da radi!

Slažem se! Ali, zašto imamo ministra i ministarstvo zdravlja?
Da organizuje i unapredi svoj sektor, a ne da prati šefa stranke po Srbiji i vodi politiku! I da po nalogu kineskih poslodavaca  kontroliše bolovanja iscrpljenih radnika koji najčešće rade i bolesni,samo da ne bi izgubili radno mesto.

A pacijenti? Ćute i čekaju, ili poneko gundja i negoduje kao ja. Umesto da svi zajedno - i doktori i gradjani, protestuju protiv haosa, koji smo skupo platili, i dalje plaćamo!

Sve dok lekari, sestre i drugo zaposleno osoblje u zdravstvu, zajedno sa pacijentima, čija je takodje obaveza da se pobune, ne izadju na ulice i traže - ne samo veće plate - nego pre svega bolje uslove i organizaciju rada, više dostojanstva i za pacijente i za zdravstvene radnike, - čekaćemo u beskrajnim redovima iako smo skupo platili sistem koji ne funkcioniše.

I, da ne grešim dušu, u Domu zdravlja Zvezdara, za razliku od bolnica, kod izabranog lekara zakazivanje uglavnom funkcioniše! Bar za sada!
Нема коментара:

Постави коментар