четвртак, 1. фебруар 2018.

KOLIKO NAS KOŠTA KAMPANJA "BESPLATNI PREGLEDI" ??

Od jeseni prošle godine, skoro svakog vikenda Ministarstvo zdravlja organizuje BESPLATNE preglede gradjana vikendom, sa posebnim naglaskom da pacijentima nije potrebna zdravstvena knjižica.

Od uvodjenja IZIS sistema za zakazivanje specijalističkih pregleda, ima tome oko dve glodine, i pored truda mog izabranog lekara, sve vreme nije uspeo da mi zakaže nijedan pregled kod kardiologa, endokrinologa,reumatologa.... I ne samo meni. Anketirala sam skoro sve prijatelje, poznanike,užu i  širu familiju.... situacija je ista. Pitala sam i lekare kojima je to posao. Svi su odgovori isti. Nema šanse! U najboljem slučaju, ako se i nadje neki slobodan termin, čekanje nije kraće od mesec dana, a često i duže.

Pre nekoliko dana u mom domu zdravlja sam pokusala da zakažem pregled kod otorinolaringologa. Ljubazni lekar mi je rekao da termina nema ni kod njih unutar doma, ali, ako mi je hitno, da dodjem i čekam, pa, ako stignu da me prime....

Zašto se ministarstvo opredelilo za ovaj vid pomoci gradjanima,umesto da unapredi postojeće zdravstvene službe?

Da se ne zavaravamo, ono što se ovde proglasi besplatnim, plaćamo najskuplje.
A taj, ne mali novac, naš novac, mogao je da se upotrebi mnogo pametnije. Da se zaposle novi lekari, kad su već pušteni oni koji su donedavno radili, da odu u svet u potrazi za boljim radnim i životnim uslovima. Da se bolnice i ostale zdravstvene ustanove očiste, okreče, uljude, da ne liče na straćare u kojima niko ne živi. Imala sam priliku da vidim u jednoj eminentnoj bolnici kako izgleda kupatilo. Poplavljeno, neoprano, razvaljeno....plivaju fekalije....

O dečjoj bolnici u Tiršovoj već se pisalo mnogo puta.

Dijalize se obavljaju u ustanovama nedovoljne higijene, a jedna moja rodjaka je pre vise godina prilikom  dijalize zaradila hepatit C.

MMR vakcina, i pored stalnih upozorenja i preporuka da se obavi vakcinacija, i epidemije koja traje,  NEMA cak ni da se kupi, a kamoli da se dobije po osnovu zdr.osiguranja. Tek ovih dana, posle višemesečne drame i razboljevanja više desetina zdravstvenih radnika - na radnom mestu- odlučeno je da se svi zaposleni u zdravstvu vakcinišu.

Elem, akcija kojom se ministar zdravlja ponosi i stalno ističe koliki broj gradjana je uspešno obavio besplatan pregled bez zdravstvene knjižice, nije ništa drugo nego PREDIZBORNI MARKETING!
U koji se, kako vidimo, uključuje sve više lekara i rukovodilaca zdravstvenih ustanova. Jedan od tih je i prvi na listi SNS dr Zoran Radojčić.

Pa,ako je stranački marketing, zašto se ta akcija obavlja u državnim ustnovama? Koliko je Ministarstvo zdravlja opredelilo novca za to?Zašto svi plaćamo  njihove strnačke promocije?

Kada bi to stvarno bila briga za zdravlje ljudi, pametnije bi bilo taj novac uložiti u poboljšanje uslova, komfora, higijene i povećanje broja zaposlenih, koji će trajno brinuti u zdravlju gradjana. I proširiti liste lekova po osnovu osiguranja.

Ovako se, "ispod žita" provlači "DONACIJA" vladajućoj stranci, koja neće biti evidentirana i neće preći zakonom dozvoljeni limit. A neobavešteni narod će za tu "dobrotu vlasti", zauzvrat, pokloniti značajan broj glasova,verujući da su nešto zaista dobili besplatno.Нема коментара:

Постави коментар