субота, 18. август 2018.

DOKLE ĆE TRAJATI TEROR ĆIRILIČNIH "USTAVOBRANITELJA"

U Srbiji se vlast često poziva na ustav, ali ga uglavnom ne poštuje,nego koristi onda kada treba da prekrije neki mračni, komplikovan i sporan posao. Čim pružiš otpor nekom idiotluku, oni tebe ustavom. Istom brzinom ustav se zaboravi, kada to Aleksandr Vučić odluči, kao na primer u procesu "razgraničenja" na kosovskom pitanju.

Najnovije  "oružje" bahate vlasti i terora nad narodom je zakon o ćirilici.

Od prvih slova koja sam naučila, pišem latinicu. Usred Srbije! Tako mi se više svidjalo. Kada sam počela da učim strane jezike, koji su pisani latiničnim pismom, desio mi se peh da sam, pišući nemački i engleski, počela da mešam latinično i ćirilično pismo. Zato sam konačno, kao praktičnu, izabrala latinicu. I nisam zbog toga imala problema skoro 70 godina.
E, sad su "čuvari srpstva" odlučili drugačije. Znači, ja moram da pišem ćirilicu.

Zakon o ćirilici je, kako zagovornici ovog srpskog pisma ističu, USTAVNA OBAVEZA.

Nemam ništa protiv ćirilice. Većina moje porodice i prijatelja piše tim pismom. Lako čitam i jedno i drugo. Ali...Kada mi neko ispred nosa maše ustavom " koji se mora poštovati radi održanja srpskog identiteta", podseti me na brojna, vrlo gruba, kršenja tog najvišeg državnog akta.
Valjda se taj najzakon mora svuda primenjivati, a ne trenirati strogoća na  polupismenoj naciji, koja je jedva naučila da čita i piše. Mnogi čak ni toliko.

U USTAVU piše i da je Kosovo Srbija? ILI, IPAK NIJE!? Prema izjavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbija sada tamo nema NIŠTA.To NIŠTA su, po njemu, verovatno i kosovski Srbi, kojih na Kosovu, bar prema zvaničnoj statistici, ima više desetina hiljada. Kakav, bre, ustav?!

Srpsko nacionalno biće i identitet se zaboravljaju kada se Srbija bagatelno rasprodaje raznim arapskim, turskim, nemačkim i inim "INVESTITORIMA". Nisam nigde pročitala, ni čula, da se tim novim belosvetskim "partnerima" i investitorima ugovorom uslovljava da se korespondencija obavlja na ĆIRILICI. Baš me interesuje na kom pismu je ugovoren Beograd na vodi, Er Srbija, Aerodrom " Nikola Tesla".... i sve one fabrike koje je otvarao i postavljao kamen temeljac predsednik Srbije? Ni da li se UGOVORENA MEDJUNARODNA ARBITRAŽA u slučaju spora, obavlja na ćirilici?

Zar ta pitanja nisu važnija od toga kojim pismom pišemo? Zar  od tvrdog stava o ćirilici nije bitnije da se medjusobno dobro razumemo i da znamo da pročitamo i napišemo pismo prijateljima iz Hrvatske, Slovenije, Francuske, Engleske, SAD...? I da se u svetu možemo snaći, ćak i gde nema ćirilice? Ili ćemo čekati da svet, ako želi da komunicira sa nama, nauči ćirilicu?

Te naprasne aktivnosti mi liče na pokušaj da naša pažnja predje na sporedni kolosek, da bi važniji, kosovski i drugi problemi granice i teritorije, prošli neopaženo?! Ne dogadja nam se to prvi put. A posebno se to seme prevare lako prima kod nepismenih i polupismenih ljudi.
Većina koja će jedva pročitati i ćirilicu, kao jedino pismo, sigurno neće imati svest šta im se dogadja. Jer, svet u njvećem broju, čita i piše latinicu. I Povelja o ljudskim pravima i slobodama je napisana latinicom!

Poseban apsurd su parole gradskih čelnika i borba za razvoj turizma. Kako će se svetski turisti snaći u Beogradu, i ne samo ovde, ako ne mogu da pročitaju naziv ulice ili hotela u kome su se smestili. To možda može u Vesićevom rodnom Grkljanu, gde turisti ne zalaze, ali ne i u srpskoj prestonici, koja ima ambicije da postane  značajna turistička destinacija.

U Srbiji nikada nije bio problem pisanje oba pisma. Sada, pošto je nastupilo vreme laži i prevara, pažnju javnosti treba po svaku cenu okupirati podelom na патри(Ј)оте-ćirilličare i izdajnike-latiničare. Dok glavni vozovi prodju!

Još samo da za "ugrožavanje" ćirilice optuže Jeremića, Djilasa, Jankovića...

1 коментар:

  1. Ne znam što je tolika frka oko ćirilice, koja je Ustavom zaštićena a beogradske vlasti su je još sa 5 posto dodatno zaštitile. Tako da je ćirilica 105 posto PRE(zaštićena).

    ОдговориИзбриши