среда, 9. јануар 2019.

MILENA IVANOVIĆ



 Čini mi se da, kako se približava godišnjica ubistva Olivera Ivanovića, raste i pritisak na njegovu suprugu Milenu. Ona se vise puta oglasila u državnim tabloidima zamerajući nama koji tražimo da istraga utvrdi ko je ubio njenog supruga, što smo "ćutali" dok je on preko tri godine bio u zatvoru. Pritom  nije nista rekla o ponašanju vlasti, koju je njen suprug otvoreno i glasno optuživao da ne čini ništa da spreči kriminalne grupe koje haraju severom Kosova.

Neću da verujem da to Milena radi svojom voljom. Ne znam  da je neko od protivnika aktuelne vlasti zvao gospodju Ivanović da se pridruži protestima. I nije, na kraju, bitno sta gospodja Ivanović misli o tome. Oliver Ivanovic je politicki ubijen i kao čovek koji se borio za Srbiju, demokratiju, pravdu, postao je sinonim borbe za te vrednosti.

Uvažavajući njenu tragediju,njen bol, strah... ipak, moram da podsetim:

Javnost Srbije tražila je da se utvrde i saopšte razlozi Oliverovog zatočeništva! A sve to vreme je ĆUTALA DRŽAVA, peciznije vlast, koja je bila dužna da reaguje! Vlast Srbije je podigla veliku galamu zbog privodjenja Marka Djurića, koje je takodje bilo surova demonstracija sile, istina, isprovocirano na sasvim drugi način. Ne sećam se da je država postavila oštre zahteve i ultimatume za Oliverovo oslobadjanje, kao u navedenom i nekim drugim slučajevima.

Kada je Oliver konačno bio na slobodi, kada je počela predizborna kampanja, koja mu je, verujem, došla glave, počele su sramotne aktivnosti Vučićevih medija protiv njega. Niko iz vlasti nije se oglasio zahtevom da se ta haranga na političkog protivnika obustavi! Naprotiv! I predstavnici vlade, poput već pominjanog Marka Djurića i pripadnici Srpske liste, nastavili su sramotnu kampanju!

"Naš rival na izborima za gradonačelnika nije bila samo Srpska lista, nego cela Vlada Srbije" rekao je Oliver Ivanovic jednom prilikom. A posle niza paljenja automobila i napada na kandidate koji nisu pripadali Srpskoj listi, u razgovoru sa Ljubicom Gojgić u emisiji Pravi ugao, podsetio da u Severnoj Mitrovici nema Albanaca. Njegov bratanac advokat Aleksandar Ivanović izjavio je da mu je Oliver lično rekao da je o svojoj (ne)bezbednosti obavestio sve državne organe u Beogradu, uključujući i predsednika Srbije Aleksandra Vučića LIČNO, sa napomenom da: "ako se nešto desi, ne bude da nisu znali."

I umesto reagovanja na ubistvo nastupilo je ćutanje. Bez saosećanja, osuda... Vlasti severne Mitrovice nisu čak upriličile komemoraciju i učešće u pripremi sahrane, saučešća... Njihov MUK je tih dana odjekivao Srbijom! Sramotno lice vlasti pokazalo se i pri odlučivanju da jedna ulica u Mitrovici dobije Oliverovo ime.

Razumem Mileninu nezavidnu situaciju. Ipak, već na prvu informaciju da je dobila radno mesto u kabinetu SNS premijerke Srbije, probudila mi se sumnja da je reč o velikim manipulacijama njenom nesrećom. Shvatam da joj je potreban posao, da joj je potrebna plata, ali...

Da li je Milena ikad pitala svoje poslodavce zašto nisu zaštitili njenog supruga dok je bio živ? Kao što sada pita lidere opozicije "zašto je izostala njihova podrška".

Nije primereno ni da ona nama, gradjanima, koji tražimo istinu, zamera zbog toga. Mi na to imamo pravo ne samo zbog nje, njenog sina, nego i zbog  svih budućih olivera medju nama, koji nisu istomišljenici aktuelne vlasti.

Poštujem, takodje, Mileninu odluku da se opredeli za vlast, koja joj je obezbedila egzistenciju. To je njeno pravo. Ali je tužno, baš zbog OLIVERA, da se ona sada, u jeku protesta nezadovoljnih gradjana protiv vlasti, javno pridružuje onima koji su bili zvanično odgovorni i obavezni da njenog supruga zaštite, kada je on javno ukazivao na opasnosti koje mu prete.Uverena sam da je kampanja protiv Ivanovića zakucala bar jedan ekser u njegov kovčeg. I za to niko nije odgovarao. Pridružila se vlasti Srbije koja je požurila da osumnjičenog za učešće u ubistvu, amnestira pre sudjenja i štiti od istrage.

Šta bi na sve ovo rekao Oliver?

Zbog svega sumnjam da je i Milena, kao što je bio i Oliver, u velikoj nevolji. Hoću da verujem da to nije njena dobrovoljna odluka, nego da je žrtva iznude, ultimatuma, ucene...!

"Sad su glasni, kad Olivera više nema...Znaju da Olivera narod poštuje i da bi njemu u čast mnogi izašli na ulice. Narod ne sme da dozvoli da bude izmanipulisan" - poručuje Ivanovićeva. Čime se
jasno uključila u kampanju protiv gradjanskih protesta! I imenovala one koji su po izboru Vučićeve vlasti označeni kao vodje protesta. I Vučićevi protivnici!

"Gde su svi oni bili kad su mu bili najpotrebniji? Zašto nisu izdvojili sat vremena da ga posete dok je bio u zatvoru? Zašto mu nisu dali podršku kada se, pošto je izašao na slobodu, kandidovao za gradonačelnika Kosovske Mitrovice?! Radila sam tada s njim kampanju i pisala onima koji sada protestuju da ga podrže pismom podrške. Izignorisali su ga oni koji su sad najgrlatiji u tome da se navodno za njega bore. Oliver je tad bio jako razočaran. Pa kad su ćutali tada, neka ćute i sada" - 
kaže Ivanovićeva udovica za Kurir. Niko od navedenih medija se nije setio da pita za mišljenje ostali, veći deo porodice Olivera Ivanovica. A osim osmogodišnjeg Bogdana, Oliver ima još tri odrasla sina, sestru, brata, bratance... brojnu familiju.

Gde su bili Milenini sadašnji poslodavci, koji su,ubedjena sam, učestvovali u kampanji protiv Olivera? Kada je vlast Srbije uputila protest što Oliver leži u zatvoru  nevin?

Tužno je sve ovo što se dogadja sa porodicom Olivera Ivanovića;  što je njegova udovica primorana da se politički opredeljuje. Surovo je od svakoga ko to od nje traži. Ili joj postavlja uslove da bi joj omogućio opstanak!

To je razlog više da mi protestujemo, da tražimo istinu i promene. Jer, ako se ništa ne promeni, sutra, prekosutra... svi mi možemo postati OLIVER IVANOVIĆ!

Zato moramo opet na ulice. Jer, institucije ne postoje! Jer u Srbiji vlada diktatura!

Ne osudjujte Milenu Ivanović! Njoj nije lako.

Mada, moram da priznam, kada bih se našla u njenoj situaciji, odabrala bih sasvim drugačiji put!



2 коментара:

  1. Da, tacno smi mozemo postati Oliver Ivanovic ili jos tragicnije Milena Ivanovic!

    ОдговориИзбриши
  2. Da. Ovako sam i ja razmišljala.i još nešto... Ali svako bira svoj put. Nadam se da će ona biti srećna na ovom koji je odabrala.

    ОдговориИзбриши