уторак, 5. мај 2020.

100 EVRA - LAŽNI PREDIZBORNI MAMAC... PREVARA

Davno, još dok sam bila dete, moj otac mi je pričao poučnu predizbornu priču o nekadašnjem srpskom političaru Dragiši Cvetkoviću.

Otišao Giša u svoj rodni kraj, narod se okupio,(nešto kao oni Vučićevi karavani "obožavalaca" za sendvič i jednu crvenu). Svi nešto traže, mole, jadaju se...
Cvetković svom sekretaru naredi da zapisuje želje,pa svaku ceduljicu zadene u šešir. Kada je krenuo  nazad, mahne šeširom zemljacima, a puste želje vetar razveje.

 Pred jedne od brojnih izbora Mladjan Dinkić, tadašnji ministar u demokratskoj vladi, obećao je gradjanima po 1.000 evra. Taj "poklon" od države niko nije dobio. Dinkić je kasnije objasio da je MORAO to da obeća, da Boris Tadić ne bi izgubio izbore.

Bio je to, dakle, zvanični predizborni trik, prevara! Mladjan Dinkić se kasnije, kada mu se G17 raspala, pridružio Vučiću.

Tadić i demokratski blok su izgubili izbore. Ne zato što su tada naprednjaci bili mnogo  jači, nego je unutar DS postojao veliki broj profitera, koji su već tada radili za Vučića, a kasnije to ozvaničili i promenili dresove. Ti trojanski konji sada su glavne uzdanice aktuelog šefa naprednjaka. Svojom nečašću se ponose i tako dokazuju bezrezervnu odanost i podršku novom lideru.

Kako je ovo godina izbora, bilo je logično očekivati da se ponovo daju razna laskava i  privlačna obećanja. Pogotovo što  je narod osiromašen, iscedjen, izbezumljen... i što se hvata za slamku u pokušaju da ne potone.

Marketinški eksperti, angažovani u Vučićevoj kampanji, zloupotrebljavajući narodnu nevolju, setili su se Mladjine fore, pa su osmislili poklon od 100 evra svakom gradjaninu Srbije.

A onda je naišla korona, koja je, izgledalo je, zbunila sve političke kalkulante. Oni su se, za razliku od naroda, ipak brže snašli. Obećanje je ponavljano i u toku velikog kućnog pritvora, koji je vlast, koristeći pandemiju, uz pomoć "struke", smislila kako bi narod držala u strahu i neizvesnosti.

Kako je vreme odmicalo, a pandemija jenjavala, izbori su sve više aktuelizovani, a i "alati" za njihovu pripremu  su usavršavani.

Pa je prvobitno obećanje  SVIM GRADJANIMA modifikovano na SVIM PUNOLETNIM GRADJANIMA, što je odmah bilo jasno i zbunjenima, da je šarena laža namenjena biračima - gradjanima sa pravom glasa.

Oni koji se sećaju ranijih iskustava i brojni opozicioni političari odmah su shvatili i objavili da je to predizborni trik i da oni ne bi u tome učestvovali.

Vlast je odmah uskočila sa novom idejom. Zbog toga što neki tajkuni  kritikuju obećanje, rešila da im tu želju ispuni i da isplaćuje poklone selektivno:

-  sigurnom biračkom telu, da bi ih učvrstila u odanosti, dakle penzionerima i socijalno ugroženim gradjanima, najavila da će automatski, bezuslovno isplatiti, najpre odmah posle prvog maja, zatim oko 11.5. a kao poslednji datum početka isplate objavljen je 15.maj. Na instagramu ministarstva finansija sada stoji najnovije obavestenje da ce ta isplata poceti od 1. juna. Za sada!           
- ostali, AKO ŽELE da uzmu 100 evra, moraće da se jave na neki, do sada  neobjavljeni telefon i da traže svoj poklon.
Zamislite, usred izborne kampanje Aleksandar Vučić rešio da prihvati mišljenje svojih političkih protivnika!!!
Vučić, zatim, izjavljuje da on lično neće uzeti svojih 100 evra, jer mu ne trebaju, a i nije patriotski uzeti, ako ima ljudi kojima je to potrebnije.(To nije imao u vidu kada je obećavao. Znači da je i obećanje nepatriotsko). Oglasila se i premijerka Ana Brnabić, izjavom da ona i njeni ministri takodje neće uzeti svoj poklon od države. A direktor BIA Bratislav Gašić, prema pisanju NIN-a, uputio je pismo svim zaposlenim sa "preporukom" da se odreknu  državnog poklona od 100 evra!

Predomislili se? Preračunali se!

Istovremeno, ovih dana Ipsos je objavio podatke o popularnosti. Navodno, Vučića lično podržava preko 90 odsto gradjana. Zbog njegovog obećanja, ili politike koju je vodio u toku pandemije?

E, sad, kakve veze ima obećanje vredno 100 evra po glavi, sa predizbornom anketom popularnosti političara? Izgleda da ima?

Prvo, taj ogromni novac,koga verovatno i nema dovoljno, ako se isplati svim biračima, i onima koji bojkotuju ili glasaju za kakvu-takvu opoziciju, za vlast je nepotreban trošak. Oni najodaniji svakako će glasati za Vučića.

Drugo, moguće je da predizborne ankete i nisu pokazale tako sjajne rezultate, pa je onda procena ista, da na to obećanje ne treba trošiti novac.

Kakve će rezultate ostvariti SMEJURIJA SA 100 EVRA zavisi od svakog pojedinca. Mi koji nismo deo Vučievog naprednjačkog stada, svakako smo obeleženi i izloženi njihovoj kritici sta god da uradimo.

Ako uzmeš, kajaćeš se, ako ne uzmeš, takodje, jer će tvoj poklon ostati njima. A obožavaoci, članovi i izvršioci iz i oko SNS, takodje, neće imati značajnu vajdu, jer će većina,verovatno, opet dobiti zadatak da uplati za stranku i lidera po 40.000  po principu: sede dvojica u kafani, dodje treći i pita kako da pomogne!

Narod, naviknut da ga varaju,  neće se iznenaditi, čak i ako shvati da je prevara. Navikli na laž, ali i dalje glasaju. Nije prvi put!

Ja ću svojih 100 evra uzeti! Savetujem svima da se tog novca ne odriču, jer je to samo mrvica od onoga što nam se godinama otima. Niko ne treba da se odrekne! Jer je to odricanje u korist onih koji nas redovno pljačkaju. Naprotiv, ttreba ih zasuti prijavama!

Ko želi, može taj novac lično da POKLONI nekome kome je potrebniji, ne da ostavi ponovo na raspolaganje ministru finansija, premijerki i predsedniku, koji državnu kasu čuvaju kao KOZA KUPUS!

Od novca koji pripada nama, svi zajedno možemo da napravimo pristojan fond za, na primer, sektor kulture, posebno samostalne umetnike, koji su,evidentno, pastorčad ove loše vlasti. Njima je važnije da finansiraju bakljare nego glumce, slikare, pisce....
 (Nažalost, ni oni  pre njih nisu bili mnogo darežljiviji kada je u pitanju finansijska podrška kulturi.) 

Ili fond za decu ulice, Rome koji se hrane iz sve praznijih ili ukopanih kontejnera... Ili za lečenje dece i siromašnjih....

Svakako, korisnije i humnije nego da taj novac ostavimo Aleksandru Vučiću.

Ubedjena sam da on nije ni imao nameru da nam ga da!

Нема коментара:

Постави коментар