уторак, 28. април 2020.

A OD VLADE, NULA ZA KULTURU !!!

Ministarstvo za kulturu nije se izborilo, a pitanje je i da li se uopšte trudilo da se, zbog pandemije i opšte krize, u spisak korisnika državne pomoći uvrste i samostalni umetnici. Njihova odluka je da ta velika grupa stvaralaca ostane nezbrinuta!

Znači, oko 2.400 samostalnih umetnika NE POSTOJI!?

Ili se smatra da ta branša jedina  NIJE ugrožena opštom krizom?!

Kako shvatiti ovu nebrigu ministra za kulturu, predsednice Vlade, koja za ovaj sektor ima čak i savet za kreativne industrije, pa i predsednika države lično?(s obzirom da se u Srbiji predsednik pita za sve i o svemu odlučuje!)

Jedini mogući nacin da se ovaj skandal razume je da oni koji drže vlast i ključ od državne kase u Srbiji, nisu zainteresovani,

JER NEMAJU POJMA ŠTA JE KULTURA!

Da je tako potvrdjivali su više puta, pri usvajanju godišnjeg budžeta, koji nikada nije prelazio jedan odsto, a naješće ni pola procenta.

Ali se vrlo licemerno ponose zvučnim imenima umetnika, onda kada se oni, boreći se sami, izbore za mesto u vrhu svetske liste najboljih.

Istina, ima primera i da su neki umetnici "zapaženi" i dobro korišćeni u propagandne svrhe, onda kada to partijskim vodjama zatreba. Naravno, oni su u tim situacijama dobro nagradjeni, ali ne za svoj stvaralački rad, nego za odanost. To ne služi na čast ni umetnicima, ni političarima. A nisu za ponos ni esnafu!

Da li zbog toga svi ostali stvaraoci, sa kojima se Srbija u svetu često identifikuje i ponosi, ostaju ispod radara?

Što je mnogo, mnogo je!




Нема коментара:

Постави коментар