четвртак, 13. јануар 2022.

"PRAVDA" ZA NOVAKA

Na tviteru sam ovih dana dobila mnogo uvreda, pretnji i ruznih reci, jer sam medju prvima ostro reagovala na manipulacije  u vezi sa osporenim rezultatima testiranja Novaka Djokovića, na šta je sve ukazivalo kad su u pitanju testovi i ostala dokumentacija koja je ovih dana višestruko analizirana. 

BROJ JEDAN je suvereno uživao u nepodeljenom obožavanju od čitave nacije. I velikog dela sveta. Ali, izgleda da nije na vreme čuo eho sa australijskog kontinenta da će, za učešće na AO turniru biti potrebni ubedljivi dokazi o vakcinaciji protiv korone.

Šuškalo se, mada nije potvrdjeno, da Novak Djoković ne želi da se vakciniše. On, naravno, ima pravo na svoj izbor. Mora se priznati da svojim otporom cepljenju nikada nije mahao niti vodio kampanju protiv. To je, sve donedavno,bila njegova privatna stvar.

A, onda je došlo do problema. Pred prvo ovogodišnje tenisko takmičenje, pobunile su se australijske vlasti, domaćina turnira, koje su svoje gradjane bukvalno zatočile, najžešće na planeti. Po svoj prilici, pred izbore, to nije bio dobar signal za potencijalne učesnike, pa su morali da primene isti aršin i na prvog tenisera sveta.

Odmah nastali problemi. Izgledalo je da je taktika hoće-neće okončana Djokovićevim polaskom na put, a hod po mukama započeo odmah pri sletanju na aerodrom u Melburnu. Alarmantne vesti da je uhapsen, da mu je onemogućena komunikacija sa svima, čak i sa porodicom i advokatima, oduzet telefon, smešten u prihvatilište za migrante, bez hrane, najavljeno sudjenje i proterivanje sa kontinenta - podizale su tenziju do nevidjenih visina. Zasenile su sve aktuelne dogadjaje poput referenduma o Ustavu,  brojne afere i sudjenja, požar u TENT-u, sa ogromnim štetama...Novi, najžešći talas pandemije postao je marginalna tema.

Sve što se dalje dogadjalo, pretvorilo se u ružnu, jeftinu cirkusku prestavu, koja još traje.

Mnogo je učesnika u toj predstavi, ali je jedina žrtva popularni Nole. Samo on, za sada, trpi posledice i neizvesnost. 

U okviru predstave za javnost, šira porodica (bez uže - supruge i dece), organizovala je proteste i javnu podršku, kojoj je, izmedju ostalih, prisustvovala i ministarka Darija Kisić Tepavčević, koja je inace u bliskom kontaktu sa institutom "Batut" zvanično zaduženim za testiranja, vakcinaciju i certifikate - sve što je u vezi sa zaštitom od koronavirusa.

Iako se posle pvog "sudjenja" podigla euforija, a Novak Djoković proglašen za pobednika u sporu protiv Australije,  drama još traje.

Ovde za sada još nikome ne pada na pamet da započne istragu i utvrdi odgovornost za skandal svetskih razmera. U medjuvremenu, Djoković se iz Melburna lično izvinio, priznao da je pogresio, što još nije rešilo dilemu da li će on igrati na turniru koji počinje 17.januara. Nad glavom mu visi pretnja da ministar za migracije države domaćina ima diskreciono pravo da ga u svakom trenutku protera iz Australije. 

To razvlačenje sada liči na sadističko iživljavanje. Saga o podvalama, prevarama i učešću na AO turniru morala je da se završi brzo, kakva god odluka da bude.

Novak Djoković je izgradio sjajnu karijeru. Sve je stekao svojim radom. Ali, ne može se nikako amnestirati od sopstvenog učešća u skandalu koji preti da zatamni njegovu zvezdu.U celoj ovoj priči NESUMNJIVA JE I NJEGOVA LIČNA ODGOVORNOST! Za ono što nije znao, a morao je da zna. Ali i za ono što jeste znao, ili je možda lako poverovao onima koji su mu "sa najboljim namerama" pomagali. I učinili mu medvedju uslugu! 

Djoković je, objekivno blizu kraja karijere! Možda će imati još prilika da se potvrdi na teniskom terenu,da osvoji još trofeja, ali će teško moći da opere ovo blato u koje je nepotrebno uvaljen.

I, tu nije kraj! Predstoje i sledeći teniski turniri, gde će, verovatno, iste antiepidemijske "prepone" biti strogo postavljene. 

Novakovi oboižavaoci su trenutno ljuti na svakoga ko ga ne obožava  onoliko koliko oni, skloni su teškim rečima! Trenutno!  A nedavno, kada je podržao ekološku borbu ugroženog naroda Srbije, munjevito su, uz pomoć državnih tabloida, "okrenuli"ćurak naopako" i zaboravili da je on ikona po kome nas svet prepoznaje.

Slava, obožavanje, pa i osporavanje su prolazni. Isto kao i život. 

Novak Djoković, gradeći karijeru, nije uspeo da upozna i onu suroviju stranu života. 

Mlad je, ima za to još vremena. Australijska avantura će mu sigurno pomoći u tome. 

Srećno!


 

 

Нема коментара:

Постави коментар