субота, 27. мај 2023.

KO SE PRAVI LUD, A KO JE STVARNO LUD? (kosovska kriza i još ponešto)

Usred završnih priprema za "miting stoleća", kako ga je najavljivao Aleksandar Vučić, stigla je zabrinjavajuća vest da je na Kosovu došlo od oružanog sukoba zbog pokušaja izabranih gradonačelnika albanske nacionalnosti da preuzmu dužnost i udju u svoje kabinete. Povredjeno je nekoliko ljudi - civila i policajaca (kosovskih).

Iako je vest bila alarmantna, Vučić nije zaustavio miting. Naredio je samo "podizanje borbene gotovosti vojske".

Šta konkretno znači podizanje borbene gotovosti? Da li vojska treba da čuva srpsko-kosovsku granicu? Ili treba da udje na teritoriju Kosova i da tamo ispuni obećanje koje je AV dao kosovskim Srbima da će ih Srbija štititi? Nisam shvatila da kosovske snage nameravaju da predju tu granicu i da ugroze srpsku teritoriju.

Za to vreme, oko deset hiljada kosovskih Srba upravo je pristizalo u Beograd. Prevozili su ih kosovski autobusi.

Odmah su se na tu temu oglasili i belosvetski posrednici i dušebrižnici, da obaveste javnost o svojoj zabrinutosti i "ukorili" Kurtija zbog pokušaja preuzimanja vlasti u četiri sporne opštine na severu kosova. Isti ti posrednici i zaštitnici kosovske države smatrali su legitimnim krnje izbore za gradonačelnike.

A sve je počelo ovako: 

Vučić je naredio kosovskim Srbima da izadju iz svih institucija, da podnesu ostavke, povučena je srpska policija, jer je na red došla tema "tablice". Pre toga, podsećam, predato je više od polovine ingerencija i zajedničke imovine novoj državi na Balkanu.  Postavljene su barikade,Aljbin Kurti je poslao svoje snage, došlo je do usijanja.... pa su zaštitnici posredovali da se požar (privremeno) ugasi.

Osmani je raspisala izbore za gradonačelnike opština gde su srpski funkcioneri podneli ostavke. Vučić je, opet, savetovao srpskom stanovništvu da se izbori bojkotuju. 

Iako su prošli u do sada nevidjenoj manjini, izbori su ipak priznati od istog onog sveta, koji je sada zabrinut. Izabrani su gradonačelnici iz reda albanskog stanovništva. I to je medjunarodna zajednica priznala.

Sada, kada je na red došlo preuzimanje vlasti, od onih koje su priznali kao legitimno izabrane, svi se prave ludi! Nisu očekivali da će se, posle priznavanja izbora, dogoditi i preuzimanje dužnosti???

Ko ovde koga laže? Ko se, s kim, o čemu i kako dogovorio?

Teško mi je da poverujem, ali je vrlo čudno da se taj kosovski cirkus dogadja u isto vreme kada i Vučić organizuje svoj beogradski stranački CIRKUS NADE. 

------

A na tom stranačkom cirkusu, kojem "Gospod", izgleda, nije bio baš naklonjen, jer je neprekidno pljuštala kiša (iako su vernici dan pre toga na litiji sve činili da ga umilostive). Ipak, u prvim redovima vidjen je Simo Spasić, ludilo - od organizacije, konfuzni govori...

Laza Ristovski, glumac, jedan od retkih koga Darko Glišić nije targetirao, najavio je i mogućnost druge alternative, krvavog rešavanja spora.

Preskočiću neke nebitne govornike izmedju. 

A onda je za govornicu izašao ON. Aleksandar Vučić.

Bacio je kišobran, počeo minutom ćutanja za ubijene u Ribnikaru i Mladenovcu. Malo neobično da se veći deo mitinga održava, a da se minut ćutanja održi tek na početku Vučićevog govora, koji je bio poslednji govornik na skupu. Koliko pamtim, uvek se taj čin saosećanja obavlja na početku dogadjaja!

Dalji govor je bio “s brda, s dola”! Izbezumljeno lice AV pokazalo je njegovo raspoloženje i "oduševljenje", ponavljao je sve fraze koje su i vrapci, (kojih je u Beogradu sve manje, kao i gradjana u Srbiji), naučili napamet.

Malo je "preradio" i čuvenu Miloševićevu rečenicu: VOLIM I JA VAS! dok se pokisli i umorni, u velikom broju prinudno privedeni narod, pod sve jačim pljuskom razilazio. Videćemo koliko će se povećati broj pacijenata sa upalom pluća.

Završio je svoju besedu, kako je i počeo - rasuto, konfuzno uz više puta ponavljanu izjavu ljubavi da ih (okupljene) sve mnogo voli.

Svi su, a verujem i Vučić, jedva čekali kraj cirkusa, da se spasavaju kako ko ume. Plato ispred skupštine neuobičajeno brzo, opravdano je ispražnjen.

Iz onoga što se čulo sa grandiozne bine, ne može se zaključiti NIŠTA! Jedino je bilo jasno ponovljeno obećanje Vučića da više od subote, 27. maja, neće biti predsednik SNS.

“OD SUTRA NEĆU BITI PREDSEDNIK SNS...OD SUTRA ĆU BITI PREDSEDNIK SVIH GRADJANA SRBIJE!”

Prethodni jedan i po mandat bio je predsednik samo jednog, stranačkog dela Srbije, a to je 700 hiljada SNS-ovaca!?

Ko može da poveruje u bilo šta što je Aleksandar Vučić juče izgovorio? Pozivao je opoziciju na razgovor, sa pretnjom da "do kraja svog života" neće potpisati prelaznu vladu. Znači li to da on namerava da doživotno vlada Srbijom?

Sad, posle svega, situacija je još konfuznija, neizvesnija, ludja... Više niko ne može sa sigurnošću da predvidi šta nas još čeka.

Jedino je sigurno da ćemo morati još da šetamo!

Kuda ide Srbija?

Нема коментара:

Постави коментар