недеља, 8. фебруар 2015.

HRONIKA NAŠEG BEŠČAŠĆA


- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao je ovih dana generala Ljubišu Dikovića. Odlikovanje dolazi kao odgovor Fondu za hmanitarno pravo koji je objavio istraživanje po kome je Diković jedan od učesnika u zločinima na Kosovu. Po komandnoj odgovornosti! U isto vreme, ministar Nebojša Stefanović suspendovao Nebojšu Ognjanovića zbog istrage koja se vodi protiv njega i supruge u vezi sa donacijama za lečenje njihove preminule ćerke. Ognjanovići su krivi, jer nisu, kako su izjavili, i pored pritisaka, uplatili ostatak novca u državni fond, nego direktno pomažu bolesnu decu.

- Tužilaštvo odbacilo krivične prijave ombudsmana Saše Jankovića protiv dvojice vojnih činovnika, pripadnika "kobri", koji su učestvovali u incidentu na Paradi ponosa, u društvu premijerovog brata Andreja Vučića i gradonačelnikovog brata Predraga Malog. Istovremeno, Više tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv osam pripadnika Žandarmerije, koji su "brutalno pretukli" dvojicu funkcionerske braće. U obrazloženju prijave se navodi da je optužnica podignuta "zbog sumnje da su izvršili krivično delo napada na vojno lice u vršenju službe...". E sad je pitanje koje službe? Ministar odbrane Bratislav Gašić je u Skupštini Srbije izjavio da su Andrej Vučić i Predrag Mali išli na ručak kod Vučićevih roditelja, a da su im dvojica "kobri" pravili društvo, što znači da nije bilo "vršenja službe", jer funkcionerska braća nemaju pravo na vojno obezbedjenje. Dakle, "kobre" nisu bili na dužnosti!
Nije razjašnjeno ni da li su "kobre" bile na dužnosti ili samo u društvu Danila Vučića, premijerovog sina, u vreme incidenta na splavu u kasnim noćnim, ili preciznije ranim jutarnjim satima. Tata premijer je zaboravio na ovaj incident, pa je, hvaleći dvojicu vojnih učesnika u sukobu sa žandarmerijom rekao da su to "fini momci, a ne neki koji provode noći po splavovima..."

- Nije,takodje, jasno ni ko koga čuva i ko ima pravo na vojno, ako na civilno obezbedjenje. I ko ima pravo na bilo kakvo obezbedjenje o trošku gradjana Srbije.

- Ovih dana privode se kraju pregovori oko još jedne privatizacije Železare Smederevo. Početkom 2000-tih Železara je prodata američkom Ju es stilu za 23 miliona dolara što je bio povod da se na tadašnju vlast sruči lavina sumnji, optužbi, uvreda.... I tada, a i sada mislim da je i taj slučaj bio dolivanje ulja na vatru protiv pokojnog Zorana Djindjića. Jedan od učesnika u poslu bio je Aleksandar Vlahović, onda ministar za privatizaciju, a sada prvi čovek srpskih ekonomista i veoma važan sagovornik aktuelne vlade Aleksandra Vučića. Sada se pregovara sa američkim biznismenom, koji je već bio kupac železare, ali pod drugim imenom, o tome koliki će miraz Srbija dati uz ponovnu "udaju" ove gubitičke firme. Više  niko ne pominje onu, prethodno bucno napadanu, prodaju Smedereva Ju es stilu.

- Pre neki dan su imenovane na važne funkcije Jelena Trivan i Ksenija Milivojević, donedavne pripadnice demokratske vlasti. Na nove dužnosti imenovala ih je Vlada Aleksandra Vučića.

- Večiti ministar Rasim Ljajić je čovek za sva vremena, sve režime i sve ideologije. Dr Ljajić, lekar,  izmedju ostalog, postao je stručnjak za trgovinu, telekomunikacije, digitalizaciju...

- Devedesete godine pamtimo po zlu SPS-a, gde je medju najvažnijim kadrovima u Miloševićevoj politici bio Ivica Dačić.  A 2008.godine, tadašnji predsednik Srbije i čelnik demokrata Boris Tadić izljubio se sa Dačićem i sklopio pakt pomirenja. Ljubav se ubrzo istopila, jer je Dačić od naprednjaka dobio bolju ponudu.

- Goran Vesić, nosilac više  funkcija u beogradskoj vlasti, u burnim devedesetim bio je važan saradnik Djindjića i udružene opozicije. Sada je glavni egzekutor protiv naroda, u ime SNS-a.

- Devedesete godine pamtimo i po Vučićevom zlu prema medijima. Vučić je tada bio ministar informisanja, radikal i glavni kreator zloglasnog zakona po kome su mediji i novinari  po hitnom postupku (u roku od nekoliko sati od podizanja optužnice) bez izvodjenja dokaza osudjivani na drastične kazne, koje su morali da plate u roku od 24 sata. Medijima ni sada ne cvetaju ruže!

- Kada se Boris Tadić,tada predsednik Srbije, pri slučajnom susretu na skopskom aerodromu, gde je njegov avion prinudno sleteo iz meteoroloških razloga, rukovao sa Hašimom Tačijem, na njega se ostrvila cela napredna stranka. Slično je bilo i kada je Borko Stefanović, u  ime Srbije započeo istorijske Briselske pregovore o Kosovu. A kada su došli na vlast, naprednjaci su, bez imalo stida zbog onog što su govorili, nastavili srdačnu saradnju i odnose sa predstavnicima vlasti u Prištini.

- Marko Blagojević, koga je CESID lansirao i proslavio, ušao je u vlast Aleksandra Vučića.

- Na čelu Radiodifuznog saveta (koji se sada preimenovao u komplikovaniji naziv regulatorno telo za elektronske medije) je Goran Karadžić. Karadžića pamtim po kandidaturi za funkcionera u NUNS-u, iako nije bio član tog novinarskog udruženja, ali i po aferi sa prisvajanjem donacija za nevladin  sektor, zbog koje je bio i u zatvoru. Ne znam da li je predmet pravosudno okončan.

- Profesori iz afere Indeks u Kragujevcu, nisu osudjeni, i pored ogromne buke, nego im se sada dele nove funkcije. I dalje predaju na raznim fakultetima.

- Smederevom upravlja gradonačelnica Jasmina Avramović, koja je izvesno  vreme provela u zatvoru zbog afere sa sumnjivim penzijama. Sudski spor je još u toku, a naprednjacima, gde se u medjuvremenu učlanila, ne smeta ta bruka. Čak se o njenom slučaju ne oglašava ni Aleksandar Vulin, ministar, koji revidira i ukida nezakonito stečene i sumnjive penzije.

- Petar Luković, jedan od najpopularnijih nepokornih novinara iz burnih 90-tih godina, nedkadašnji član Suda časti NUNS-a, sada je branilac lika i dela Aleksandra Vučića.

IMA JOŠ!!! Ako bih nabrjala ispala bi čitava knjiga. Ali, za verodostojnu sliku našeg nacionalnog (ne)morala dovoljno je ovih nekoliko primera.

Nešto je trulo u državi našoj (Hamlet: u državi Danskoj)! I sve dok se u ovoj sredini ne izgradi moral, - od porodičnog do društvenog - NEMA  NAM SPASA!

Нема коментара:

Постави коментар