уторак, 5. јул 2016.

LJILJANA SMAJLOVIĆ


Nisam se mnogo puta slagala sa političkim stavovima Ljilje Smajlović. Ali sam uvek uvažavala njeno pravo da ga kaže. Isto kao što je ona, kao glavna urednica "Politike" dozvoljavala da svoj stav iznesu u listu koji potpisuje: Jovo Bakić, Djordje Vukadinović, Danica Popović, Boris Begović, Miša Djurković, Ljuba Stojadinović,  Zoran Ćirjaković, Ljubomir Madžar.... i mnogi drugi umni, ugledni intelektualci. Pa i da se svake nedelje na naslovnoj strani nadje svojevrsni politički komentar naše tužne stvarnosti kroz karikaturu Dušana Petričića.

Svoje neslaganje predočavala je javnosti kroz lični komentar! I to jeste, osim vrhunskog novinarskog pera, njena najveća profesionalna vrednost. Poštovala je Volterovo pravilo: ja se sa vašim mišljenjem ne slažem, ali ću sve učiniti da ga vi slobodno kažete!

Nekoliko poslednjih dana pre ostavke Lj.S. pažljivim čitanjem moglo se naslutiti i kroz rubriku "Medju nama", da se nešto sprema. A počelo je kritikom upravo karikature D.Petričića, jer, kako napisa izvesni Zoran Tenzer, na njoj nema ništa afirmativno o Aleksandru Vučiću. Zatim je usledio niz naručenih kritika u tom pravcu (u današnjem broju ima dva teksta protiv DP).

Da li nam sledi repriza zloglasnih "Odjeka i reagovanja" iz devedesetih godina i naručenih tekstova poput onih o kojima se ovih dana razgovara na sudjenju za ubistvo Ćuruvije;  koji su "staru damu" (Politiku) obrukali i ponizili? A zatim je, iz pepela, strpljivo oživljavali potonji urednici i novinari.

Ne da nam se!

Kao što su "vlasnici" odlučili da sa B92 skinu Olju Bećković i "Utisak nedelje", čitavu ekipu RTV Vojvodine, da nam "uzmu" nekadašnji B92,  namažu fekalijama nekadašnji NTV Studio B... tako je sada opet na red došla Politika.

Vučić stalno tvrdi da nema cenzure. On to radi perfidnije. Našim novcem koji oduzima  od zaposlenih i penzionera, stimuliše NOVE vlasnike medija (čiji identitet izgleda samo on zna), a oni ispunjavaju njegove želje.

Evropa i svet ćute! A nekad su (90-tih u vreme Miloševićeve diktature) grmeli upravo zbog nasilja nad medijima.

Ćuti i Medjunarodna federacija novinara, EFJ, IFJ, sindikati....

I podržavaju Aleksandra Vučića! Poglavlja 23. i 24. idu dalje. Otvaraju se, mimo utvrdjenih uslova i  i principa!

Alal vera!


Нема коментара:

Постави коментар