субота, 12. октобар 2019.

DA LI JE VUČIĆ DORASTAO FUNKCIJI ŠEFA DRŽAVE???

Ekipama Al Džazire i televizje N1 juče nije dozvoljen pristup jednom važnom nacionalnom dogadjaju - puštanju u rad najvećeg vetroparka na Balkanu, izgradjenom nedaleko od Beograda. Iako su te dve televizije bile uredno pozvane na dogadjaj, i to iz kabineta predsednika države, obezbedjenje je bilo neumoljivo. Ne moze!

Odmah po završetku ceremonije, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije i jos nekoliko visokih funkcionera Vlade Srbije, Aleksandar Vučić je izašao da se izvini novinarima. Rekao je da je to privatni posed i da on nije mogao ništa da učini za "odabrane" srpske medije koji su ostali ispred vrata.

Pre nekoliko godina, Muamer Zukorlić, tadašnji muftija, nelegalno je gradio ogromni objekat za svoj privatni univerzitet. Kada je problem stigao do Vučića, on je, na konferenciji za novinare, izjavio da ne želi krvoproliće, što bi se, siguran je, dogodilo kada bi se naredilo i započelo rušenje tog nelegalnog objekta! I objekat nije srušen!

Privatne televizije Happy, Pink, O2, Prva i još neke po Srbiji,koje je, mimo zakona, otkupio jedan privatnik blizak Srpskoj naprednoj stranci, svakodnevno prekoračuju, ne samo pristojnost i moralne norme, nego i izričito utvrdjena zakonska pravila. Na tim medijima čest je gost predsednik Srbije, a jedan od njih - TV PINK, postao je, izgleda, zvanično glasilo državnog vrha!

Predsednik Srbije javno i vrlo glasno ponavlja da nije zadovoljan izveštavanjem N1 televizije. Naravno, konkretne primedbe nije objavio, jednostavno, NE VOLI IH! Jer postavljaju nezgodna pitanja!

Umesto da - pre svega kao čovek, intelektualac(!?), pravnik, a onda i kao najodgovorniji funkcioner u državi - zahteva ozbiljnu, detaljnu, brzu istragu, predsednik Srbije je SA ODOBRVANJEM komentarisao vandalsko rušenje Savamale; svadjao se sa ljudima respektabilne biografije i ugleda u vezi sa osporenim doktoratima Siniše Malog i Nebojše Stefanovića...pre sudjenja, presudjivao razne afere, amnestirao izvršioce čiji su kriminalni postupci lako dokazivi...

Ima mnogo primera Vučićeve pristrasnosti, neodgovornog ponašanja, pa čak i zloupotreba funkcije. Mogla bi se o tome napisati čitava knjiga.

Ali, najsvežiji primer iz Dolova, pokazao je da predsednik Srbije nije svestan svojih postupaka. Ili nas namerno  zamajava.

"Pet puta sam pitao zašto je dvema televizijama zabranjeno praćenje dogadjaja - svečano puštnje u rd vetroparka kod Kovina..."
"Koga ste pitali? - insistirala je Žaklina Tatalović iz N1. ...
Glupo bi bilo dalje citirati neubedljivog Vučića. Razgovor je završen tako što je on kao opravdanje potvrdio da je to privatni posed.

A država?

Zakon je i ovde zanemaren, suspendovan, a podržana samovolja "privatnog vlasnika"!

Pre nekoliko godina vozila sam se privatnim autobusom, koji je radio u okviru beogradskog gradskog prevoza. Vozač je promašio stanicu, a jedna putnica protestovala je što nije stao na regularnoj stanici.
Vozač je pobesneo, zaustavio- izmedju stanica - počeo da viče, zgrabio putnicu i izbacio, komentarišući da je autobus njegov i da on s njim može da radi šta hoće.

 Privatni vlasnici njiva su bili neki ljudi iz okoline Obrenovca i po Vojvodini, koji su, verovatno za dobru naknadu, odobrili da se na njihovim parcelama skladište, zakopavaju burad sa opasnim otpadom. Neki od njih su, iako dosta blago za težinu dela, IPAK kažnjeni. A, mogli su, u duhu odgovora A.Vučića, da odgovore da je to privatni posed.

Ako znamo da sve odluke, poteze, akcije.... u Srbiji ODOBRAVA lično Vučić, onda se u taj "paket" može spakovati i ovaj beogradski haos sa CarGo i udruženjima taksista, koji već dve nedelje ugrožava život gradjana.
I nasilna iseljavanja nedužnih, bolesnih, siromašnih, starih gradjana...

Privatni investitori, kojima se Vučić ponosi kao velikim uspehom, zagadjuju životnu sredinu (Bor,Železara Smederevo, Termoelektrana ...), ne reaguju na apele i proteste gradjana. Ne reaguje ni vlast, koja je obavezna da primeni zakone.

ALEKSANDAR VUČIĆ nije u stanju da napravi razliku, otklon, od pristrasnosti i lične zainteresovanoti za ljude i njihova (ne)dela! Nije svestan da pre svih mora primerom da pokaže da se zakoni moraju poštovati. Da svaki privatnik, a sada je uglavnom sve u Srbiji privatno vlasništvo, MORA da poštuje važeće zakone države na čijoj teritoriji živi i radi! Bez obzira da li je član SNS, prijatelj iz Emirata, brat, rodjak, "zaslužni" politički partner...

PRVI ČOVEK SRBIJE, PODRŽAN OD VEĆINE GRADJANA, NE SHVATA, ILI NE ŽELI DA SHVATI, DA JE SVOJIM POSTUPANJEM NAPRAVIO HAOS U DRŽAVI, NJEGOV PRIMER SLEDE I NJEGOVI PARTIJSKI PODANICI I IZABRANICI U VLADI SRBIJE!

ZATO JE HITNO POTREBNO OCENITI I PRESUDITI  DELIMA I AKATIVNOSTIMA ALEKSANDRA VUČIĆA!

DA SE SPASE ONO ŠTO JE OD NAS PREOSTALO!

DOK POTPUNO NE NESTANEMO!

Нема коментара:

Постави коментар