недеља, 12. октобар 2014.

CIJI JE GENERALNI SEKRETARIJAT PREDSEDNIKA SRBIJE?

Sredinom minule sedmice kabinet predsednika odgovorio je "Blicu" na pitanja o troškovima puta (i boravka) Tomislava Nikolića u Njujork, na zasedanje Generalne skupštine UN. Da ti odgovori nisu cinični i beskrupulozni, mogli bi se svrstati  u kategoriju glupih.

Ili u kabinetu predsednika smatraju da smo glupi mi gradjani?! Idemo redom:

1. Primitivna je i beskrupulozna izjava Stanislave Pak Stanković, savetnice TN da "nekome smeta što Nikolić dobro obavlja svoju funkciju"! To ne liči ni na piljarske, pijačne razgovore, niti priliči nivou saradnika šefa države, šta god o njemu mislili.

2. Na prvoj strani Politike objavljena je tabela sa uporednim troškovima Tadića i Nikolića - u korist Nikolića. Po ko zna koji put, Nikolićeva administracija nam baca prašinu u oči vraćanjem na Borisa Tadića, koji je ZATO ŠTO JE TAKO RADIO, IZGUBIO IZBORE! Dati su i Nikolićevi troškovi za 2014. koja još traje, i ima još tri meseca da se troši. Cifra za 9 meseci iznosi 78.751,36 dolara, što je u odnosu na prethodne dve godine  mandata u značajnom porastu.Prethodne cifre su za cele godine manje od devet meseci tekuće godine.

3. Ovo je godina naše duboke ekonomske krize, pa bi dobar domaćin morao da o tome vodi računa kada planira broj članova delegacije, i da ima u vidu "da je hotelski smeštaj višestruko skuplji tokom godišnjeg zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija".

4. Da li je supruga predsednika član državne delegacije?

5. Odakle se finansira Generalni sekretarijat predsednika države,koji, kako se navodi u saopštenju, plaća boravak Dragice Nikolić i njene ekipe  u Njujorku? Da li iz budžeta Srbije, koji pune svi gradjani, posebno oni  kojima će plate i penzije biti smanjene zbog ogromnih rupa u budžetu? Oni isti gradjani koji svojim platama i penzijama izdržavaju oko milion nezaposlenih,od kojih je većina mladih. Ili taj sekretarijat ima sponzore? I ko su oni?

6. Konstatuje se u odgovoru Stanislave Pak Stanković da "predsednik za najvažniju i najduže i najbrižljivije pripremanu posetu inostranstvu - učešće na godišnjem zasedanju UN - ima predvidjen budžet koji usvaja Skupština Republike Srbije". A kad se ima u vidu da naprednjaci, čiji je predsednik bio stranački kandidat (i, da se ne lažemo, i dalje naprednjak iako se formalno "ispisao") imaju parlamentarnu  većinu, onda je jasno da će grupa Zorana Babića usvojiti i predlog da, na primer, Dragica Nikolić sa celom svitom i porodicom, može da putuje o našem trošku i  na Mars!

7.U toku izborne kampanje za predsednika Srbije 2012. godine, kao poseban kvalitet kandidata Nikolića isticano je da je on "srpski domaćin", koji će Srbiju voditi domaćinski. E, pa, sad vidimo njegov domaćinski pristup. Ni u najboljim ekonomskim prilikama, kakve u Srbiji nikada nisu bile, dobar domaćin ne bi ovako rasipao ni svoje, a kamoli naše.

8."Žalosna je činjenica da se plasiranjem neistina o predsedniku kalja ugled i reputacija cele Srbije", piše na sajtu predsednika. A ja mislim da je još žalosnija činjenica da SRBIJA IMA TAKVOG PREDSEDNIKA, KOJI NEMA OSEĆAJ MERE I MINIMUM BRIGE ZA SVOJ NAPAĆENI NAROD. Ako se Srbija nalazi pred bankrotom (a ja mislim da smo već bankrotirali), predsednik bi, za primer ostalima, morao da prvi revidira i svoje želje i svoje troškove, koje, ponavljam, UVEK PLAĆAJU GRADJANI, kako god se zvala stavka u budžetu. Generalni sekretarijat predsednika nije odvojen od države. To je NAJPRIMITIVNIJI BEZOBRAZLUK!

Za kraj dva pitanja:

-O čijem trsoku predsednik (i ekipa) putuju na medjunarodne sportske dogadjaje?
-Ko finansira Fondaciju "Dragica Nikolić" koju promoviše predsednik i da li je ona oslobodjena PDV-a?

I JEDNA NAPOMENA: Nismo ni videli ni čuli da je neki srpski lider od Miloševića do sada (Milošević, Koštunica, Djindjić, Tadić,Dačić, Vučić... ) šetao suprugu na svojim belosvetskim putovanjima osim aktuelnog Tomislava Nikolića!!!

Нема коментара:

Постави коментар