петак, 3. октобар 2014.

MI ŠTEDIMO, ONI TROŠE!

Država je u dugovima, gubicima,problemima... Nista novo!  Godinama se u budžetu planiraju gubici. Poslednjih godinu dana drastično su povećani. Ima za to više razloga. I skoro svi su rezultat pogrešne politike; pogrešnog vodjenja džrave!!!

Ima, naravno, i  objektivnih teškoća. Svetska ekonomska kriza uzdrmala je i stabilnije sisteme, samo, za razliku od nas, oni u toj činjenici nisu videli svoju šansu nego su se borili da iz krize izadju. A naši, od Miloševića i ratnih sankcija do najnovije recesije, svi od reda širili su lažni optimizam. Svi su obećavali blagostanje, samo da se održe, ili dočepaju vlasti. Tako smo došli do bankrota!

Vlast je kao najsigurniju (i najlakšu!!!) varijantu izabrala smanjenje penzija i plata stanovništva. To, naravno, nije dovoljno. Ali je, po izboru Vučićevog kabineta, do sada jedino što su odlučili. Čini se da i nemaju nameru da bilo šta drugo rade, pogotovo ne da i ONI štede.

Prošlogodišnji budžet usvojen je sa tri milijarde dolara koje su premijerovi arapski prijatelji OBEĆALI. "Golub na grani" je ubrzo  odleteo, a rupa, rupetina u budžetu ostala prazna. Laza Krstić, bivši ministar finansija i autor budžeta, otišao je sa funkcije bez posledica. Bez odgovornosti!

Novi Laza, Dušan Vujović, prihvatio se dužnosti da narodu smanji obrok hleba! Narod zasad ćuti i čeka. Pojedine esnafske grupacije, istina, bune se, štrajkuju, ali se država zbog toga ne uzbudjuje.  Oni troše kao da smo vlasnici svih naftnih izvora ovog sveta.

Vrhu države ne pada na pamet da štedi, a još manje da od najvećih poreskih dužnika traži da svoje obaveze plate. A dužnici su sve bliski vlasti: ministri, članovi vlade, članovi vladajućih porodica, finansijeri stranaka.... Osim poreza, veliki broj njih ima i milionske dugove za neplaćnu struju... Iz sopstvenih političkih ili ekonomskih interesa finansiraju se propale firme koje su odavno morale da nestanu. Borba protiv korupcije zadržala se samo na priči, kojom su naprednjaci uspeli da na izborima prevare narod!

Dok nacija strepi od neizvesnosti i besparice, predsednik Srbije sa svojom brojnom svitom i obaveznom pratiljom suprugom, putuje po belom svetu. Znam da ce ovde odmah neko reći da je to SVE PO ZAKONU. Naravno! Ali, zakonom su zagarantovane i penzije! I, najvažnije, zaradjene su! Pa, ipak se smanjuju.

Ovaj naivni narod, uz sve nevolje, pristao bi da se odrekne čak i egzistencijalnog dela. Ali, ako je kriza i ako treba spasavati državu, onda bi za primer trebalo da odricanje (posebno od luksuza) krene upravo od izabranih vodja. Da se primeni: za mnom, junaci! a ne: napred, drugovi!

Narod je nedavno pokazao izuzetnu solidarnost u nevolji, kada su Srbiju zadesile velike poplave.Ali, i to poverenje vlast je upropastila. Obrenovac, Krupanj, Kladovo.... čekaju zimu u mulju i hladnoći. A vlada još ne zna koliko smo novca dali na humanitrni broj 1003. niti joj je to bitno.  Najvažnije je da za Putina pripremi paradu - pa nek košta šta košta! I to će narod platiti.

Skupa obezbedjenja, automobili,  prijemi, putovanja... skupa i nerazumna politika prema Kosovu, koju će plačati i naši praunuci, 250 poslanika od kojih sednicama prisustvuje manje od trećine,  sve to je harač kome nema kraja.

Sve će to narod pozlatiti, a mi platiti. Plaćaće oni koji prežive ovu vlast!



Нема коментара:

Постави коментар