четвртак, 30. мај 2019.

PREDSEDNIK SRBIJE i KOSOVSKA KRIZA

U najnovijoj proizvodnji kriza, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je pre desetak dana najavio hapšenje nekih Srba na severu Kosova, (koje se, istina,dogodilo nedelju dana kasnije), tvrdi da nije bio obavesten o kosovskoj akciji za hapšenje kriminalaca u soptvenoj policiji. Čak je (najavljeni) dogadjaj, uživo, sa skpštinske govornice, podigao na nivo panike. Obavestio je javnost da je,kao, vrhovni komandant oružanih snaga, NAREDIO podizanje borbene gotovosti!

Dan kasnije, glavnokomandujući KFOR-a obavestio je javnost da je srpska vlast bila na vreme obaveštena o policijkoj operaciji i da to nikome nije trebalo da bude iznenadjenje, osim osumnjičenima.

U pokušaju da demantuje KFOR, predsednik Srbije je, uz naglašene dramske pauze, rekao da portparol medjunrodnih snaga  ne govori istinu. Pritom je objašnjavao čitav tok komunikacija sa kosovskim snagama. Pa je rekao da su oni odbili da razgovaraju sa načelnikom Generalštaba srpske vosjke Mojsilovićem (mada nije jasno zašto -kad je u pitanju policijska akcija, zašto takve kontakte nije tražio ministar srpske policije).
"A posle mi nismo hteli da razgovaramo sa njima..." kaže Vučić!
Tako je tekao taj utorak gluvih telefona...
Svoj govor u Skupštini, povodom dogadjaja na Kosovu, zaključio je obećanjem da će Srbija naći način da zaštiti Srbe na severu Kosova. I da će Srbija pobediti.

Na konferenciji za novinare, na pitanje novinara N1, o planovima Srbije i načinu zaštite kosovskih Srba, tvrdio je da nije govorio o vojnoj intervenciji, nego samo da će "zaštiti Srbe sa severa Kosova". (čitaj: Srbe sa Srpske liste!)

 Ko ovde ne govori istinu? (ili: ko ovde laže?)

Čemu služi podizanje borbene gotovosti Vojske Srbije, ako se ne planira vojna akcija)?

Sme li  predsednik da se INATI  kada je u pitanju bezbednost države i naroda?

Kuda nas vodi politika Aleksandra Vučića?

I konačno, da li je, posle svega, Aleksandar Vučić DORASTAO ozbiljnosti političkog i bezbednosnog trenutka???

Ako dobro razumem, za predsednika su nadležni Ustavni sud i Narodna skupština, pa moja pitanja upućujem njima, bez obzira što na čelu ovih institucija stoluju gospodje Vesna Ilić Prelić i Maja Gojković, bliske ili članice Srpske napredne stranke,koju (u sukobu interesa i protivustavno) vodi predsednik Srbije!

Podsećam da, ako ove dame prećute i propuste da pokrenu istrage za nedozvoljene i nerazumne postupke, postaju saučesnice, za koje su takodje predvidjene sankcije!

Нема коментара:

Постави коментар